Debatt

Förtroendet skulle ha byggts för länge sedan

Karin Nilsson, redaktör för Arbetarskydd. Foto: Sanna Percivall

LEDARE. Personalen tar en hög risk genom att arbeta med skyddsutrustning som inte håller måttet.” ”Vi FÅR inte använda munskydd!” ”Beordrade har hotats med uppsägning om de ej ställer upp. Det finns en stark oro hos personalen...” Så här skriver skyddsombud inom vård- och omsorg nu under corona-pandemin till Arbetsmiljöverket.

Publicerad

I de fall det finns svar från arbetsgivaren låter det mycket bättre: ”Skyddsutrustning finns och arbetsgivaren har rätt skyddsutrustning och följer myndigheternas krav och rekommendationer.”

Att det finns olika bilder av hur arbetsmiljön ser ut är inte något nytt. Men när ett livsfarligt virus lurar ställs allt på sin spets. På intensivvården vet man att patienten är sjuk och personalens skydd ser ut därefter. Men på ett äldreboende ska ju de boende vara äldre, inte infekterade av corona. Tyvärr vet vi att den bilden inte längre stämmer. Det är inte svårt att förstå personalens oro.

På Serafens vård- och omsorgsboende i Stockholm stoppade Kommunals skyddsombud den 7 april verksamheten. Arbetsmiljöverkets inspektör höll med och krävde både visir och munskydd - vid hot om vite på 100 000 kronor. Stockholms kommun överklagade genast till förvaltningsrätten som höll med kommunen. Arbetsmiljöverket hade inte tillräckligt tydligt sagt vad som menades med patientnära arbete. Men nu överklagar verket till nästa instans. Samtidigt har Kommunal anmält verket till JO - verket lyssnar för mycket på arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Regioner. Fel - säger verket och hänvisar bland annat till att de höll med skyddsombudet på Serafen.

Det krisar onekligen i förtroendet på många håll!

Kanske skulle de som hanterar skyddsutrustningsfrågorna kika på Folkhälsomyndighetens företrädare. De har successivt byggt upp ett förtroende som gör att Sverige lyssnar. Att arbetsmiljön inom äldreomsorgen behöver en uppryckning är väl känt. Arbetsmiljöverkets inspektion under 2017 till 2019 visade att nio av tio arbetsplatser hade brister. Så att skyddsombuden inte litar på de beslut som fattas när läget nu är skarpt och vill ha både munskydd och visir är inte konstigt.

Hur ser ditt arbetsmiljöarbete ut nu i kristider - det vill vi skriva om så mejla oss gärna på: redaktionen@arbetarskydd.se.

5-7...

... procent får avslag när de ansöker om sjuk­penning hos Försäkringskassan. Det är en markant ökning från den tidigare nivån på 1–2 procent, enligt en ny granskning från Riksrevisionen. Rätt till sjukpenning beslutas av Försäkringskassan och kan fås om arbetsförmågan är nedsatt på grund av sjukdom.