”Uppsägning om vi använder munskydd”

2020-04-28 10:48 Lennart Lundquist  

(Uppdaterad) ”Vi har fått ett dåligt gjort visir, tunt plastförkläde som vi vanligtvis använder dagligen och vinylhandskar. Vi får inte använda munskydd! Vår enhetschef har sagt: Om jag får reda på att någon använder munskydd så ser jag det som någon form av arbetsvägran vilket är skäl till uppsägning.” Det skriver Kommunals skyddsombud vid hemtjänsten i Mariestad till Arbetsmiljöverket.

”Vi ska enligt vår chef arbeta med coronasmittade brukare med ett dåligt sittande visir och kortärmat förkläde i tunn plast och handskar. Visiren ska även återanvändas av nästa persona”, enligt skyddsombuden.

Enligt enhetschefen får munskydd endast användas om läkare eller sjuksköterska kräver det, enligt skyddsombuden.

Läs socialchefens svar:

Läs mer: Mariestads kommun tillbakavisar SO:s krav

”Vi har inte tvättmöjligheter på arbetsplatsen för arbetskläder vilket är extra viktigt om vi behöver vårda brukare med smitta”, skriver skyddsombuden vidare i anmälan som inkom till Arbetsmiljöverket den 16 april.

En knapp vecka efter denna anmälan drog skyddsombuden tillbaka den. Man motiverar detta med att Mariestads kommun vidtagit åtgärder och att man nu känner sig nöjd med situationen, uppger Mariestads Tidning.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö