”Vårdpersonal hotas med uppsägning”

2020-05-05 14:09 Lennart Lundquist  

Är skyddsutrustningen vid äldreboendet tillräcklig? Meningarna går isär mellan Kommunals skyddsombud vid ett äldreboende i Eskilstuna och ett privata vårdföretag. Enligt skyddsombudet har man haft bekräftade fall av covid-19 på äldreboendet.

Skyddsombudet kräver personlig skyddsutrustning på varje arbetsplats, inte minst skyddsmask och inte bara munskydd.

”En oro uppstår när sjuksköterskor alltid använder skyddsmask och hårda visir medan omvårdspersonalen blir tilldelad munskydd och hemmagjorda visir tillverkade av overheadplast. Det finns skyddsutrustning – men otillräckligt. Medarbetare kan få arbeta utan skyddsutrustning eller otillräcklig där det finns brukare med symptom. Beordrade har hotats med uppsägning om de ej ställer upp. Det finns en stark oro hos personalen att bli smittad”, skriver Kommunals skyddsombud.

Läs mer: ”Uppsägning om vi använder munskydd”

Vårdföretaget bemöter kritiken:

”Skyddsutrustning finns och arbetsgivaren har rätt skyddsutrustning och följer myndigheternas och smittskydd Region Sörmlands krav och rekommendationer.”

Skyddsombudet har nu skickat in en 66a-anmälan till Arbetsmiljöverket för att få saken prövad.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö