Arbetsmiljö

Vårdförbundet kräver tydligare besked om skyddskläder

Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande. Foto: TT-Bild

CORONAVIRUS. Vad ligger till grund för Folkhälsomyndighetens rekommendationer för när skyddskläder som munskydd och heltäckande rock ska användas? Den frågan vill nu Vårdförbundet ha snabbt svar på.

Publicerad

Vårdförbundet skickade på onsdagen en skrivelse till Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, med anledning av myndighetens uppdaterade rekommendationer vid val av skyddsåtgärder mot Covid-19 inom vård och omsorg.

Fackförbundet anser att Folkhälsomyndighetens rekommendationer har blivit mindre tydliga efter den senaste uppdateringen som publicerades två dagar tidigare, den 30 mars 2020. Folkhälsomyndighetens företrädare har påpekat att det är en arbetsmiljö- och arbetsgivarfråga och att regionerna ska ge detaljerade rekommendationer.

Som Arbetarskydd berättat har regionerna i fredags tillsammans diskuterat kraven på skyddsutrustning. Munskydd behövs inte alltid, och inte heller heltäckande kläder annat än i speciella fall, enligt de 21 regionerna.

”Vårdförbundet delar uppfattningen att detta är en arbetsmiljöfråga och därmed är arbetsgivares ansvar som ska hanteras på arbetsplats och i samverkan mellan parter för att anpassas till olika förhållanden och grad av exponeringsrisker. Frågan om tillgång ska inte vara enskilt styrande till vilken skydd medarbetare ges, vilket det idag riskerar att göras”, skriver fackförbundet till myndigheten.

Vårdförbundet vill nu ha snabba förtydliganden om exempelvis vilka rapporter och artiklar myndigheten utgått ifrån.

- I de delar där Folkhälsomyndighetens rekommendationer skiljer sig från Världshälsoorganisationens önskar vi förtydligande på vilka grunder den bedömningen är gjord, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.