Munskydd inte med i regionernas nya riktlinjer

2020-03-27 14:03 TT  
– Skydd som man behöver som standard är visir, förkläde och handskar, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Detta enligt de nya riktlinjer för skyddsutrustning som Sveriges samtliga regioner har enats om.

CORONAVIRUS. Sveriges 21 regioner har enats om nya riktlinjer för skyddsutrustning. I dessa ingår inte munskydd, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. – Skydd som man behöver som standard är heltäckande visir, förkläde och handskar.

(Uppdaterad) I vissa fall där det förekommer stor spridning av viruset i luften, så kallad aerosolbildning, som kan uppstå vid sugning av luftvägar och bronkoskopi, kan annan utrustning behövas.

Beslutet togs på ett möte med samtliga regioner under fredagsmorgonen och nu hoppas regionerna att Folkhälsomyndigheten uppdaterar sina riktlinjer.

– Vi förstår att det finns en rädsla hos personalen, framför allt när man ändrar riktlinjer allt eftersom. Men det här ändrar vi eftersom vi lärt oss mer. När det kommer ett nytt virus är det klart att vi skyddar oss med allt vi kan, säger Ann Söderström.

Läs mer: Vårdpersonal rasar mot sänkta skyddskrav

Sjukvården har bland annat lärt sig att viruset inte smittar genom huden, varför man inte behöver ha heltäckande klädsel.

Tegnell kommenterar

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell vill inte uttala sig konkret om vilken typ av skyddsutrustning som myndigheten rekommenderar. Där pågår ett arbete med att ta fram gemensamma riktlinjer.

– Vi har ingen stor skillnad här, det gäller bara att få ihop de här rekommendationerna. Det kommer att vara lite annorlunda än tidigare eftersom vi kan mer om det här viruset, säger han till TT.

Anders Tegnell försäkrar att munskydd inte kommer att strykas ur listan på grund av att det är en bristvara.

– Här stryks inga skyddsåtgärder som har en skyddande effekt.

 

Niklas Svahn/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö