Så vill Arbetsmiljöverket stoppa dödsolyckorna

2020-02-24 10:04 Tiina Demargne  
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Foto: Hans Alm

I dag presenteras Arbetsmiljöverkets rapport om dödolyckor: – Tidspress, okunskap och dålig insikt om vikten av att sätta säkerheten främst bidrar till att det ofta saknas förebyggande åtgärder. Med kunskap och ett bra arbetsmiljöarbete kan de allra flesta av dödsolyckorna förebyggas, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

Dödsolyckor i arbetet är vanligast i samband med trafikolyckor, fall från höjd, arbete med fordon och arbetsmaskiner eller då någon klämmer sig eller träffas av föremål. Det visar Arbetsmiljöverkets analys av de arbetsolyckor med dödlig utgång som inträffade 2018 och första halvåret 2019.

Det är på uppdrag av regeringen som Arbetsmiljöverket har granskat samtliga dödsolyckor som inträffade under perioden. Totalt dog 82 personer, av vilka 9 var utländsk arbetskraft i Sverige. De mest drabbade branscherna är, som Arbetarskydd tidigare berättat, byggverksamhet, transport och magasinering samt jord- och skogsbruk.

Arbetsmiljöverket konstaterar att ett återkommande mönster för det som leder till dödsolyckor är att det har skett en eller flera avvikelser från hur man vanligtvis gör och att säkerhetsåtgärder samtidigt saknats eller varit bristfälliga. Ytterligare ett mönster är att dödsolyckorna ofta inträffar i början eller slutet av en arbetsuppgift, ett arbetspass eller en arbetsvecka.

Läs mer: Nytt uppdrag till Arbetsmiljöverket - analysera dödsolyckorna

– Människor från olika arbetsgivare med olika företagskulturer samlas för att samarbeta i projekt. Det gör säkerhetsarbetet komplext och det delade ansvaret för säkerhet och arbetsmiljö blir i värsta fall ingens ansvar, säger Erna Zelmin-Ekenhem, i ett pressmeddelande.

Det är också vanligt att skyddande barriärer som säkerhetszoner, fallskydd och skyddsutrustning inte funnits eller inte fungerat.

– Arbetsgivarna måste utforma arbetsplatser, rutiner och skyddsåtgärder så att människor kan göra felaktiga bedömningar och ett misstag utan att skadas eller dö, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Läs rapporten här.

Arbetsmiljöverket föreslår att

• arbetsmiljöarbete integreras i yrkesutbildningar och praktik på gymnasiet,

• relevanta arbetsmiljöregler integreras i utbildningar på högskolor,

• kunskapen i internationell och nationell forsknings tillgängliggörs så att branscherna kan använda kunskapen i det förebyggande arbetsmiljöarbetet,

• en översyn görs över vilket ansvar beställaren kan ges för arbetsmiljön hos dem som ska utföra tjänsten.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö