Nytt uppdrag till Arbetsmiljöverket - analysera dödsolyckorna

2019-06-20 13:04 Karin Nilsson  
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Foto: TT-Bild

Arbetsmiljöverkets arbete mot dödsolyckor behöver ”taggas upp”. Det anser arbetsmarknadsminister Ylva Johansson som ger myndigheten ett nytt uppdrag.

Sedan 2016 har dödsolyckorna i arbetslivet ökat. Det sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon på en presskonferens strax innan midsommar berättade vad regeringen gjort hittills och vad man kommer att göra framöver för att vända utvecklingen.

- Det här är en oroväckande ökning. Vi vet inte om det här är en trend eller om det är tillfälligt. Men det finns anledning att agera.

Arbetsmarknadsministern hänvisade bland annat till de samtal hon fört med företrädare för fack och arbetsgivare från särskilt drabbade branscher tidigare under våren. Under dessa har det kommit fram önskemål om en slags haverikommission. Nu ger Ylva Johansson Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera de dödsolyckor som skedde under 2018 och hittills i år.

- Jag kallar det inte en haverikommission men det är ett svar på de önskemål om en sådan som har framkommit.

Enligt uppdraget ska Arbetsmiljöverket analysera varje enskild dödsolycka för att dra slutsatser och ge rekommendationer. Dessa ska presenteras på ett lättillgängligt sätt och kunna användas av exempelvis arbetsgivare och skyddsombud. Myndigheten ska fokusera på branscher som är särskilt drabbade, som jord- och skogsbruk, gruvdrift, avfall och avloppshantering samt magasinering och tillverkning.

- Det här är branscher som är värst drabbade i förhållande till antalet anställda, poängterade Ylva Johansson.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast i samband med Arbetsmiljöverkets årsredovisning för 2019.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö