Arbetsmiljö

Håll koll i luften

Karin Nilsson, ansvarig utgivare.

LEDARE. Finns det något mer gemensamt än luft. Någon andas ut och någon annan andas in.

Publicerad

Det är liksom svårt att låta bli. Jag har försökt – det går sådär. Särskilt om man ska arbeta också. Jag minns ett arbetspass som extrainkallat vårdbiträde kvällen före julafton på Karolinska sjukhuset. Vad jag inte fick reda på förrän jag kom till avdelningen var att den var drabbad av vinterkräksjuka. Jag hade inte lust att bli sjuk. Det var ju jul och kräksjuka är aldrig roligt. Det är inte heller roligt att inte bli informerad… Men jag rustade mig. Använde munskydd, skyddsrock och handskar och försökte hålla andan inne hos de infekterade patienterna. Jag var orolig för att kräk-viruset även smittade via luften. Nu finns studier som visar att det kan vara så.

Hur det är med corona-viruset är ännu oklart. Viruset anses än så länge främst smitta genom droppsmitta – men forskning pågår. Forskare, som vår frilansreporter Carl von Scheele har pratat med, anser att man länge negligerat hur smittor kan spridas i inomhusluft. De hänvisar till att det finns regler för smittspridning via livsmedel och vatten men att det saknas för inomhusluft och ventilation. Nu kräver de ändring.  

Tills vi vet mer får vi följa de råd som finns kring luften och ventilationen för att minska risken att de små corona-partiklarna smittar vidare. För goda råd finns. Extra viktiga att ha koll på när fler av de som suttit hemma nu börjar hitta tillbaka till skrivborden. I vår special i Arbetarskydd nummer 5, reder vi ut vad som gäller.

För den som sitter hemma kan andra faror lura i luften, som exempelvis en leksaksbil. Det drabbade en tjänsteman som jobbade hemma med sin tvåårige son i närheten. Den luftburna leksaksbilen träffade pappans framtand som skadades. Ärendet klassades som arbetsskada av en oenig kammarrätt. Det allmänna ombudet för socialförsäkringen, Essa Malmqvist, anser att rättsläget är oklart och har flera överklaganden på gång.

Vi hoppas nu på en spännande höst med många goda förslag för en bättre arbetsmiljö. Hör av dig med tips och idéer till karin.nilsson@arbetarskydd.se

Glöm inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.