Arbetsmiljö

AV: Oklart var avlidna sjuksköterskan smittades

Sjuksköterskan arbetade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är oklart var en sjuksköterska, som avled i april efter att ha testat positivt för coronaviruset, fick smittan. Arbetsmiljöverket konstaterar att det inte går att slå fast att hon smittades på arbetet.

Publicerad

Den 39-åriga sjuksköterskan arbetade med covidsjuka patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Under sommaren har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion av arbetsplatsen men inte funnit något som visar att hon blev smittad på arbetet, skriver Vårdfokus.

− Nej, det har vi inte gjort. Inget direkt pekar på det. Det var på en infektionsavdelning, som hade högre skyddsåtgärder eftersom de tog emot bara covid-19-patienter. Sjuksköterskan kan ha blivit smittad i samhället eller hemma. På arbetet fanns extra mycket skyddsutrustning, säger Susanne Wessberg, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Under inspektionen upptäcktes dock vissa brister. Ansiktsvisir hade återanvänts och det hade också förekommit andningsmasker som inte var CE-märkta.

Vårdförbundet hävdar att det är troligt att sjuksköterskan smittades på jobbet.

− Man har alltid full skyddsutrustning när man är inne hos patienten. Men det finns inga garantier för att man inte blir smittad under pågående vårdtillfälle. Man kan ju även bli smittad på sociala ytor, där personalen äter, fikar och har möten, säger Vårdförbundets huvudskyddsombud på Karolinska Marianne Westin till Vårdfokus.

Dödsfallet utreds som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren avvaktar Arbetsmiljöverkets utredning.

− Jag har förstått det som att det kommer dröja lite innan den är klar. Vi har hållit vissa förhör, säger åklagare Jennie Nordin.

En obduktion är gjord, men resultatet är sekretessbelagt.