Sjuksköterskas död utreds av åklagare

2020-04-29 10:51 TT  
Sjuksköterskan arbetade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Fredrik Sandberg/TT

CORONAVIRUS. Åklagare ska utreda om en sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset avled i covid-19 på grund av för dålig skyddsutrustning. Sjuksköterskan som var i 40-årsåldern vårdade smittade patienter och avled hastigt efter att själv ha testats positivt.

Dödsfallet ska utredas av polis och åklagare, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. En förundersökning har inletts om misstänkt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

"Jag har gett polisen direktiv att bland annat hålla inledande förhör och begära in skriftlig dokumentation. Det finns ingen misstänkt person, vi ska nu ta reda på vad som hänt", säger kammaråklagare Jennie Nordin vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Läs mer: Facket: Utred coronasmittade sjuksköterskans död

Sjuksköterskan arbetade på sjukhuset i Huddinge med att vårda patienter sjuka i covid-19. Hon testades för viruset tillsammans med annan vårdpersonal den 17 april. Sedan insjuknade hon och avled efter fyra dagar i sitt hem, vilket Aftonbladet rapporterat om.

Skyddsombud på arbetsplatsen anmälde dödsfallet till polisen eftersom de menar att skyddsutrustningen på avdelningen inte lever upp till de krav som Folkhälsomyndigheten ställer.

Dödsfallet utreds som ett arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, vilket är vanligare vid olyckor på byggarbetsplatser eller industrier.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö