Arbetsmiljö

Förhandlingar om biskopens framtid pausade

Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands stift. Hon tillträdde för snart sex år sedan. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Biskop Eva Nordung Byström i Härnösands stift. Hon tillträdde för snart sex år sedan. Foto: Fredrik Sandberg / TT

ARBETSMILJÖPROBLEM. Under tisdagen hölls förhandlingar om biskop Eva Nordung Byströms anställning i Härnösands stift. Men efter ett överklagande har förhandlingarna pausats och tas tidigast upp nästa vecka, skriver allehanda.se.

Publicerad

(Uppdaterad) Det finns, som Arbetarskydd berättat, sedan flera år en djupgående konflikt. Enligt en första anmälan från skyddsombud i september finns allvarliga arbetsmiljöproblem på själva stiftskansliet, kopplat till arbetsledningen och en chef. Skyddsombudet har vänt sig till Arbetsmiljöverket och krävt att en oberoende konsult kopplas in. Anställda har berättat för skyddsombuden att de känner sig otrygga, att de blivit hotade med repressalier och att vissa anställda särbehandlas negativt eller positivt.

Enlig en annan anmälan till Arbetsmiljöverket från Svenska kyrkans akademikerförbunds skyddsombud mobbas, undanhålls information och kallas Eva Nordung Byström inte till möten på stiftskansliet.

Enligt DN uppmanade stiftsstyrelsen i Härnösand biskop Eva Nordung Byström att avgå och hänvisade till samarbetsproblem. Ett av skyddsombuden berättar att styrelsen och biskopen haft samarbetsproblem sedan dag ett. Hon uppges ha stöd bland präster, diakoner och antagna kandidater i stiftet och är i dagsläget sjukskriven.

Nu har förhandlingarna mellan biskopen och stiftsstyrelsen pausats. Anledningen är ett överklagande till Svenska kyrkans överklagandenämnd mot stiftsstyrelsens beslut om biskopens anställning. Överklagandet togs emot under måndagen, skriver allehanda.se:

– Det är pausat för att få veta hur överklagandenämnden reagerar på det, säger Kajsa Åslin, pressekreterare vid Härnösands stift, till tidningen.

Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling bekräftar för DN att stiftsstyrelsen har möjlighet att säga upp biskopen:

– Om det blir tvist går det till Arbetsdomstolen.

Enligt Maria Lundqvist Norling har ingen biskop sagts upp sedan den nya kyrkoordningen kom för 20 år sedan.

– Den enda situation som liknar det här är ett ärende i Växjö för några år sedan, men där träffade man en överenskommelse i stället, säger hon i intervjun.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev