Djupgående konflikter på stiftskansli

2020-09-24 10:35 Lennart Lundquist  
Sveriges minsta Domkyrka i Härnösand. Under flera år har det förekommit svåra konflikter vid Härnösands stiftskansli. Foto: Jorma Valkonen / IBL Bildbyrå / TT

Under flera år har det förekommit svåra konflikter vid Härnösands stiftskansli. Skyddsombudet kräver nu att en oberoende konsult kopplas in.

"Handlingsplaner har upprättats, omorganisationer har gjorts och tålamodet bland de flesta medarbetare har varit stort. Arbetsmiljön har inte förbättrats utan har i flera delar förvärrats och vi anser att möjligheterna att lösa situationen har försvårats", skriver Svenska kyrkans skyddsombud.

Anställda berättar för skyddsombudet att de känner sig otrygga, att de blivit hotade med repressalier och att vissa anställda särbehandlas negativt eller positivt.

Läs mer: ”Härnösands biskop pekas ut som syndabock”

En anställd pekas ut för att flera gånger ha misskrediterat och hotat fackliga företrädare och skyddsombud.

Skyddsombudets slutsats:

"Vi ser inte hur arbetsmiljön kan förbättras under nuvarande omständigheter", och föreslår att en oberoende konsult kopplas in och gör en grundlig kartläggning av arbetsmiljön.

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö