Arbetsmiljöbrott

Så mycket vill regeringen höja maxtaket för företagsbot

Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen har överlämnat en remiss till lagrådet med förslag om att maxbeloppet för företagsbot ska höjas från 10 miljoner kronor till 500 miljoner kronor för allvarliga brott som begås av större företag.

Publicerad

Syftet med lagförslaget är att ge företag tydliga incitament att organisera sig på ett sådant sätt att risken för brott i verksamheten minskas.

Regeringen föreslår bland annat att företagets betalningsförmåga ska ha betydelse för företagsbotens storlek när det handlar om särskilt stor brottslighet. Maxbeloppet ska höjas till 500 miljoner kronor för allvarliga brott som begås hos större företag. I dag är maxbeloppet 10 miljoner kronor.

”Det är en rejäl höjning av maxbeloppet, men det är motiverat. Det ska kosta att slarva med exempelvis arbetsmiljö. I dag får små och stora företag betala samma bötesbelopp för likartade brott. Det kan leda till att en bot som för ett mindre företag är mycket kännbar knappt blir märkbar för ett större företag, trots att brottsligheten är lika allvarlig. Det är varken rimligt eller rättvist, säger justitie- och migrationsminister” Morgan Johansson i ett uttalande.

Tillämpningsområdet för bestämmelserna om företagsbot föreslås även utvidgas genom att brott  i fler verksamheter än tidigare ska kunna leda till företagsbot. Enligt regeringens förslag utökas även möjligheterna att förelägga företagsbot genom strafföreläggande. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.