Övriga Nyheter

Asbest skördar lika många offer nu som 1990

Omkring 50 byggnadsarbetare dör årligen i sviterna av asbestexponering. Trots att Sverige har ett förbud sedan 26 år. Totalt är det varje år 200 personer som dör i förtid på grund av att de stött på asbest i yrkeslivet.

Publicerad

Snickaren Anders Tegeruppå Peab hittade, helt oväntat, asbest under mattorna han skulle riva ut. Asbestfibrerna fanns i det svartlim som man hade fäst mattorna med. Som skyddsombud stoppade han arbetet i Lunds polishus. Det här var i december 2007. Laboratorieproverna visade att det fanns asbest i golvlimmet, men även i spackel och fogmassor.

Anders Tegerup tycker att asbestfaran hamnat i skymundan. Nu är det andra arbetsmiljöfaktorer som diskuteras. Men läkare och arbetsmiljöexperter varnar för att nya grupper kommer att drabbas av fibrerna i takt med att kunskaperna och medvetenheten minskar.

Förutom byggnadsarbetare löper värmetekniker, elektriker, butiksinredare, verkstadsmontörer, fastighetsskötare och städpersonal risken att exponeras för asbest.

En av de mest distinkta asbestsjukdomarna är mesoteliom, lungsäckscancer. Sedan 1990 ligger kurvan för nyupptäckta mesoteliomfall stadigt mellan 100 och 140 årligen, enligt cancerregistret.

I nummer 13/08 granskar vi, tillsammans med tidningen Byggvärlden, asbestens roll i dagens arbetsliv. Arbetarskydd är ute bland läsarna på fredag den 7 november.