Arbetsskador

Elev kapade fingrar i såg

Att eleven sågade av sig två fingrar berodde på att han inte följde instruktionerna. Det var varken rektorns eller hans lärares fel, anser tingsrätten.

Publicerad

Våren 2010 förlorade en elev vid Kalix naturbruksgymnasium två fingrar när han arbetade med en kapsåg tillsammans med två av sina klasskamrater. En matade virket, en annan skötte manöverdonen och den tredje tog emot det kapade virket. Olyckan drabbade eleven som matade virket när en av hans kamrater startade sågen.

Åklagaren åtalade skolans rektor och elevernas lärare för arbetsmiljöbrott. Och den skadade eleven begärde 104 500 kronor i skadestånd för sveda och värk samt bestående men. Åklagaren hävdade att rektorn och läraren skulle ha sett till att det funnits instruktioner på svenska för hur sågen skulle hanteras. Läraren borde också ha sett till att bara en i taget arbetade med sågen.

Haparanda tingsrätt håller med om att det borde ha funnits instruktioner intill maskinen. Men det var inte bristen på instruktioner som orsakade olyckan, anser domstolen. Olyckan berodde i stället på att eleverna inte följt de muntliga instruktioner de fått. Därför friar tingsrätten både rektorn och läraren. Det innebär att den skadade eleven inte heller får det skadestånd som han har begärt.

Domen kan överklagas senast den 5 april.

Om domen

Haparanda tingsrätt, den 15 mars 2012 i mål B 377-11