Arbetsmiljö

ST-facket: Nekas fast jobb på Migrationsverket efter sjukfrånvaro

Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket, är oroad över en tuff attityd från hr-avdelningen. Foto: ST

MIGRATIONSVERKET. Det är mer fokus på arbetsmiljöfrågorna nu än för ett år sedan. Det håller Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket, med om. Men hon anser att det inte är något som personalen märker.

Publicerad

Sanna Norblad är orolig över en tuff attityd från hr-avdelningen.

– Vi hör att orsaken till att en del inte får fast jobb är att de haft sjukfrånvaro.

Hur vet ni det?

– Det är chefer som har svarat så när den anställde frågat.

Enligt Sanna Norblad kan en sådan inställning påverka myndighetens nivå på sjukfrånvaron.

– Det pressas hela tiden på för att vi ska uppnå målen och det är fortfarande mycket övertid. Sommaren har nyligen varit, men många känner sig redan slitna, säger Sanna Norblad.

Hon påpekar att många av dem som anställdes i höstas inte har fasta tjänster och att detta skapar oro.

– Det här gör att många vill visa framfötterna och tar på sig för mycket övertid.

Läs också:

Hon har själv jobbat på Migrationsverket i 30 år och varit med om att myndigheten både vuxit och krympt, men tycker ändå att arbetsmiljön varit god. Men sättet att arbeta på har förändrats. Nu vill Sanna Norblad diskutera behovet av mindre kontroll och styrning av personalens arbetstid.

– Rår du över din tid så mår du bättre och producerar mer.

Att leta efter en ledig arbetsplats där det aktivitetsbaserade kontoret införts tar också onödig tid, anser hon.

– Man är ju missnöjd med produktionen från arbetsgivarhåll.

En ny organisation som sjösattes för två år sedan har inte heller följts upp, enligt Sanna Norblad.

– Nu lämnar vår generaldirektör också, så det är svårt att veta vad som ska hända nu. Vad vi behöver är arbetsro.

Generaldirektör Anders Danielsson slutade, som Arbetarskydd berättat om, i september. Tillförordnad gd är Mikael Ribbenvik.

Högre sjukfrånvaro än på andra verk

• Sjukfrånvaron, mätt som procent av ordinarie arbetstid, har ökat. 2013 var sjukfrånvaron 4,50 procent och 2015 5,34 procent. Det är högre än staten i stort, 3,9 procent. Till och med mitten av september i år, 5,2 procent. Långtidssjukfrånvaron, 60 dagar eller mer, var 42 procent av den totala sjukfrånvaron. 2015, 41,82 procent.

• Antalet rapporterade incidenter har ökat, men i förhållande till antalet anställda ligger nivån still. Till och med mitten av september har 285 incidenter rapporterats in, varav större delen, 266 anmälningar, är hot mot personalen, 19 fall är våld.

• Under 2015 anställdes 3 000 medarbetare. Migrationsverket växte med totalt 44 procent.

• Omkring 3 000 av verkets medarbetare intervjuades under sommaren 2015 om händelser ett och ett halvt år tillbaka i tiden. Ungefär hälften uppgav att de blivit utsatta för någon form av försök att påverka deras arbete. Det kan handla om allt från en chokladask till hot och våld. Vanligast är att den sökande hotar att ta sitt liv. Den vanligaste formen av otillåten påverkan är trakasserier, som 43 procent av de tillfrågade varit med om.

Medarbetarna upplever att påverkan beror på desperation och psykisk ohälsa hos de sökande. Påverkan handlar inte bara om ett ärendes utfall, utan ofta även om snabbare handläggning.

Det går att ha en god arbetsmiljö även när det är mycket att göra. Det anser Sanna Norblad, ordförande för ST inom Migrationsverket, och som jobbat i 30 år på myndigheten.

Källa: Migrationsverket och Brå-rapporten Otillåten påverkan mot Migrationsverket