Arbetsmiljö

Självlysande gul och sval i värmen

Var synlig i sommar. Hi-vis, high visibility, blir allt vanligare i skyddskläder, vilket är lätt att förstå med den ökade synlighet det ger. Worksafe har tagit fram t-shirten Add Visibility Tee som passar bra att använda vid arbeten när det är varmt ute och användaren behöver synas bra. Det är en rundhalsad t-shirt med ok i fluorescerande gult. T-shirten har nackband bak och mudd i halsringningen. Finns i färgen svart/hi-vis-gul i storlekarna XS–3XL. Tillverkad i hundra procent bomull. Maskintvättas i 40 grader. Ska inte torktumlas. Pris: 109 kronor exklusive moms.
Skyddar både huvud och hörsel. Husqvarna Forest Technical Helmet än en nydesignad lätt hjälm med hörselskydd. Den fick designpriset Red Dot Award 2015. Inredningen kan justeras på många olika sätt för att öka komfort och passform för användaren. Hjälmen har ett nytt ventilationssystem, som ska ge en bra huvudtemperatur. Även visiret är nytt och ska ge ett starkare skydd för ansiktet, men först och främst ska det ge fri sikt både ned- och uppfällt. Hörselskydd med FM-radio går att montera på hjälmen, som också har ett fäste för pannlampa. Pris: 1 195 kronor exklusive moms.
Varsel med bärkraft. Varselvästen 7346 från Jobman ger ytterligare funktioner utöver att göra bäraren synlig för omgivningen. Västen är försedd med hällor för bälte och hängfickor fram och bak och stora fickor för handskar fram. Bröstfickorna har integrerad id-korthållare och går att lossa i nederkant. Det finns blixtlås i båda sidorna för reglerbar vidd på västen. Hammarhank i vänster och höger sida. Västen klarar varselklass 2 EN471 och är tillverkad av polyester och bomull. Maskintvätt 40 grader, men ska inte torktumlas. Pris: 695 kronor exklusive moms.
Kortbyxor på jobbet. Fristads Kansas nya shorts 2102 CYD finns i år i den nya färgen mörk khaki. Sedan tidigare finns mörkt marinblå, vit, svart och mörkgrå. Shortsen har två löst hängande Corduraförstärkta spikfickor. En av spikfickorna har dragkedja, den andra tre mindre fickor. Shortsen har två framfickor varav en med vinklad telefonficka, två förstärkta bakfickor, hammarhank och en D-ring för att fästa extra prylar. Shortsen har benficka med tryckknapp, id-kortsficka och tumstocksficka. Hårt utsatta fickor är nitförstärkta. Finns i storlekarna C44–C62. Pris: 585 kronor exklusive moms.
Skydda foten i värmen. Kinetic Monitor från Båstad Industri är en skyddssandal som klarar skyddsklassen S1P och hanterar elektrostatisk urladdning, ESD. Sandalen har en tåhätta i komposit och en stötupptagande yttersula i tvådensitets polyuretan. Ovandelen är tillverkad i fullnarvigt läder och sandalen har en bred läst för att passa de flesta fötter och ett helt hälparti. Den har också ett godkänt spiktrampskydd. Sandalen är lämplig för industri-, transport-, bygg och lager­arbeten. Sandalen finns i svart i stor­lekarna 39–48. Pris: 1 295 kronor exklusive moms.

BILDSPEL. Skyddskläder behövs, även när temperaturen stiger. Helst ska man synas ordentligt också och inte bara förlita sig på dagsljuset.