Arbetsmiljö

Här säkras bygget med digital skyddsrond

”En riktigt stor fördel är att alla får bättre koll på vad som har hänt under skyddsronden och enkelt ser vad som ska åtgärdas och vad som redan är gjort”, säger Philip Saponja, arbetsledare på Veidekke, till höger på bilden. Till vänster, Mathias Darnelius, huvudskyddsombud på Veidekke. Foto: Jörgen Appelgren

NY TEKNIK. Säkrare arbetsmiljö på bygget med ny app. Nu testar flera byggarbetsplatser digitala skyddsronder.– De som har ansvaret får ett meddelande direkt i sin telefon och kan åtgärda problemet, säger Philip Saponja, arbetsledare på byggföretaget Veidekke.

Publicerad

Nu börjar den digitala tekniken på allvar hitta till arbetsmiljöfrågorna. I Högdalen bygger Veidekke 400 lägenheter som ska vara inflyttningsklara 2021. Arbetsledare Philip Saponja går skyddsronden med minst två kolleger varje onsdag morgon. Sedan mitten av januari regi­streras händelser inte längre i skrivblocket utan i telefonen eller surfplattan via en ny app.

– Nu är allt standardiserat och alla gör på samma sätt. Man tar ett foto och skriver en kommentar och redan vid åtta-niotiden på morgonen har rätt person fått ett mejl och kan åtgärda punkten, säger Philip Saponja.

Han räknar med att arbetet kring skyddsronderna går fortare nu. Ingen behöver skriva rent några anteckningar eller leta efter rätt mejladresser och ge rätt information till rätt personer.

– En pärm i en hylla är inte lika tillgänglig som ett mejl i en mejlkorg, säger Philip Saponja.

Idén bakom den nya digitala tjänsten, Build­safe, kom från en av grundarna som själv jobbade i byggindustrin, berättar Leo Sydow, marknadsansvarig på Buildsafe.

– Problemet med många byggprojekt är att det är så många inblandade. Vi ville ta fram ett verktyg där alla bjuds in och agerar på samma information. Man behöver det för att kunna hålla koll helt enkelt.

Leo Sydow konstaterar att byggbranschen växer och att behovet av bättre arbetsmiljö är stort.

– Jag har förundrats över hur många som jobbar med papper och penna och som inte riktigt inser hur lång tid det tar. Vi såg att det systematiska arbetsmiljöarbetet kan dra nytta av digitaliseringen.

Tjänsten har utvecklats med hjälp av företrädare från byggbranschen och med stöd av bland annat Vinnova. En utvärdering, av tjänsten, från Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm, visar att strukturen på skydds­ronderna har blivit tydligare och att under­entreprenörerna blivit mer delaktiga.

– Tyvärr har digitaliseringen inte kommit så långt inom arbetsmiljö, för det finns oerhört lite pengar för forskning. Men behovet är jättestort. Bara belastningsskadorna kostar 50 miljarder årligen, säger Jörgen Eklund, professor i Ergonomi på KTH och en av författarna bakom utvärderingen av Buildsafe.

Läs också:

Ny app för ökadbyggsäkerhet

Veidekkes huvudskyddsombud är nöjd med att den digitala tekniken på allvar hittat till byggbranschen.

Mathias Darnelius är huvudskyddsombud på Veidekke och har varit med i en referensgrupp i utvärderingen av den nya appen Buildsafe.

– Vår bransch är väldigt traditionsbunden och man vill alltid utveckla egna system. Men nu händer det mycket. Skatte­verkets beslut att alla ska ha elektroniska arbetsliggare har faktiskt satt press på digitaliseringen i vår bransch.

Hittills har den digitala tekniken i byggbranschen mest använts vid projekteringen och vid ritbordet, konstaterar Mathias Darnelius, men digitaliserade skyddsronder ger nya möjligheter för arbetsmiljön och säkerheten.

– Nu när det går fortare att registrera olika händelser kommer vi att få fram en massa ny statistik. Jag hoppas att den informationen ska användas så att man redan från början ritar in skyddsräcken och annat men där är vi inte än.

Buildsafe är en ny digital tjänst för byggindustrin. Data om arbetsmiljön samlas in via en app. Informationen lagras på en webbplattform. Där kan den visas och delas av alla i byggprojektet.

Fler exempel på digital teknik för bättre arbetsmiljö finns på nästa uppslag.