Sverige tog metoo på större allvar än Danmark

2019-09-16 16:36 TT  
Det började med delningar i sociala medier som snabbt blev till en lavin av vittnesmål om sexuella trakasserier och övergrepp. I oktober 2017 hölls manifestationer på många platser runt om i Sverige. Sedan dess har #metoo-kampanjen bara fortsatt växa. Foto: Johan Jeppsson/IBL

Danmark och Sverige anses vara några av världens mest jämställda länder. Men när två medieforskare undersökte mediernas bevakning av metoo-rörelsen syntes stora skillnader i rapporteringen. Metoo fick fyra gånger så mycket uppmärksamhet i svensk press än den fick i Danmark.

Sverige lyfte oftare frågan på nyhetsplats med uttalanden från svenska politiker, men i danska medier skrevs det främst om ämnet på kultur- och åsiktssidorna.

– Det faktum att metoo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger Jannie Møller Hartley, en av forskarna.

Läs mer: Kunder och väktare trakasserar butikspersonal

Manliga danska journalister var särskilt kritiska, och i medier beskrevs metoo som en "häxjakt" och "olaglig folkdomstol", samtidigt som svenska medier målade upp bilden av en folkrörelse och kamp mot maktstrukturer.

Läs mer: Efter #metoo: LO kräver riskanalyser

Undersökningen publicerades av Nordicom vid Göteborgs universitet. Forskarna menar att jämställdhetsfrågan inte erkänts som ett politiskt problem i Danmark, medan det motsatta gäller i Sverige. Länderna hade därför olika förutsättningar för en offentlig debatt om sexuella övergrepp, makt och ojämlikhet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö