Efter #metoo: LO kräver riskanalyser

2017-12-08 09:13 Tiina Demargne  
Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande. Foto: TT-Bild

LO kräver att föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö ska förtydligas och riskanalyser ska göras när det gäller sexuella trakasserier: – Vi kommer att trycka på att det är en arbetsmiljöfråga, säger Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande, till TT.

Som Arbetarskydd tidigare berättat har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér kallat till möte på eftermiddagen i dag, fredag den 8 december, för att diskutera sexuella trakasserier i arbetslivet. Förutom de centrala parterna kommer Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen, DO, att medverka.

– Riskerna ser ju lite olika ut beroende på var man jobbar. Det är ju inte bara från kollegor eller chefer som man kan bli utsatt, i många av våra branscher kan man också bli utsatt av kunder eller brukare, tillägger Berit Müllerström, enligt TT.

Efter riskanalysen föreslår LO att det ska göras en handlingsplan som visar vilka åtgärder som vidtas för att det inte ska förekomma sexuella trakasserier på arbetsplatsen.

Ylva Johansson har tidigare betonat chefernas stora ansvar vid sexuella trakasserier och oönskade beteenden på arbetsplatser. men även skyddsombuden har en stor roll att fylla.

– Jag vill också diskutera hur skyddsombuden ska kunna jobba mer systematiskt med den här typen av arbetsmiljöfrågor.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö