Soldat dog i övning – säkerhetsregler ur spel

2020-03-24 09:15 TT  
En soldat omkom i en olycka med ett stridsfordon 90 i mars förra året Foto: Tomas Bengtsson/TT

Säkerhetsreglerna tillämpades inte fullt ut och den taktiska situationen var inte anpassad till reglerna. Det möjliggjorde olyckan som ledde till att en 41-årig hemvärnssoldat omkom under arméövningen Northern Wind i mars i fjol, konstaterar Statens Haverikommission.

Olyckan inträffade när ett stridsfordon 90 körde över ett tält i skogen utanför Överkalix, där den kvinnliga soldaten och ytterligare fem personer i en spaningsgrupp från ett hemvärnsförband befann sig. Ingen annan skadades fysiskt i olyckan.

"Utredningen visar att det fanns motstridiga krav mellan å ena sidan kraven på taktiskt uppträdande för spaningsgruppen och å andra sidan behoven av att genomföra förberedelser för att kunna uppfylla den säkerhetsregel som skulle förhindra att överkörning med stridsfordon sker", skriver haverikommission i sin rapport.

Läs mer: Hemvärnssoldat dog under storövning

Säkerhetsreglerna föreskrev bland annat att markpersonal skulle befinna sig minst 50 meter från stridsfordon, vilket i praktiken sattes ur spel, då spaningsgruppens uppgift var att upprätta en observationsplats där den inte röjde sin närvaro.

– Det har funnits flera spaningsgrupper ute under den här övningen och regeln har även gällt för dem. Det som gällt den här gruppen och som är olyckligt i sammanhanget är att det rör sig om grupp som inte är van att jobba tillsammans stridsfordon ute i terrängen, säger Jonas Bäckstrand, ordförande i Statens Haverikommission, till NSD.

Jonny Lindfors, chef på I 19 i Boden, välkomnar rekommendationerna och säger att regementet arbetat för att förebygga att liknande olyckor sker igen.

– All personal, inklusive jägarbataljon som inte har en naturlig kontakt med stridsfordon, har fått utbildning och en egen upplevelse, säger han till NSD.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö