Hemvärnssoldat dog under storövning

2019-03-25 12:20 Tiina Demargne  
Under mars deltar omkring10 000 soldater i den svenska arméövningen Northern Wind 19 som äger rum i östra Norrbotten. Foto: TT-Bild

En person omkom under natten till måndag i en olycka som inträffade under militärövningen Northern Wind i Överkalix. Soldaten som dog var en kvinnlig hemvärnssoldat i 40-årsåldern, hemmahörande i Jämtland.

– Soldaten blev påkörd av stridsfordonet, säger Marie Tisäter vid Försvarsmaktens kommunikationsavdelning, till Aftonbladet

Nio personer var inblandade i olyckan. Enligt Försvarsmakten skadades ingen annan av det cirka 23 ton tunga fordonet, av typen stridsfordon 90.

Stridsvagnen ska ha kört på ett tält där personal som ingick i en spaningsstyrka höll till, framkom det under en presskonferens på måndag eftermiddag.

Förundersökningen om arbetsplatsolycka inleds nu av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, liksom av Statens haverikommission. Utredning startas också av Försvarsmaktens undersökningskommission.

– Vi fokuserar nu på att de som var på plats ska få krisstöd, säger Astrid Amtén, presskommunikatör på Försvarsmakten till TT.

I Northern Wind deltar cirka 10 000 personer, främst från prioriterade samarbetspartners som Finland, Norge, USA och Storbritannien.

Dödolyckan är det tjugonde som inträffat i år, under arbete. 19 dödsfall har hittills registrerats i Arbetsmiljöverkets statistik.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö