”Sjukskrivna tvingas bort på SBAB”

2019-03-06 14:47 Tiina Demargne  
SBAB har omkring 300 anställda i Karlstad. Foto: TT-Bild

Anställda och tidigare anställda på statligt ägda banken SBAB vittnar om en allt sämre arbetsmiljö. Sjukskrivna som återvänder till jobbet har inte fått rehabilitering, istället har de tvingats bort från banken, skriver tidningen Finansliv.

Personal vittnar om ett allt hårdare arbetsklimat på banken.

– Vi har tappat det varma Värmlandstänket, att ta hand om varandra. Det finns inte längre, säger en anställd som vill vara anonym, till tidningen.

Finansförbundet bekräftar att det finns brister i arbetsmiljön.

– Vi har fått signaler om att det finns problem på SBAB, säger Viktor Källqvist, biträdande förhandlingschef på Finansförbundet.

De anställda och tidigare anställda som Finansliv har pratat med anser att arbetsmiljön har försämrats sedan Klas Danielsson tillträdde som vd 2014.

Läs mer: Forskare: ”Skärp ansvaret för rehabilitering”

Han tillbakavisar att arbetsmiljön blivit sämre under hans ledning, och hänvisar, enligt Finansliv, till SBAB:s egna medarbetarundersökningar.

”Nej, jag och en överväldigande majoritet av alla på SBAB har en annan uppfattning då allting visar på att arbetsklimat och arbets­miljö stadigt har förbättrats under de senaste åren, vilket framgår av att vi placerade oss som en av Sveriges 10 bästa arbetsplatser 2018 enligt Great Place to Work.”

Klas Danielsson skriver vidare:

”Vi är fortsatt mycket trygga i vårt arbete inom hälsa och arbetsrehabilitering och ser att långtidssjukskrivningar på SBAB har minskat de senaste åren.”

Läs hela artikeln här.

Huvudkontor i Solna

SBAB har cirka 630 anställda. Omkring 300 av dem jobbar i Karlstad. Huvudkontoret och ledningen sitter i Solna.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö