Patienten om upplevelsen i MR-kameran

2019-10-29 11:17 TT  
En sjuksköterska skadades allvarligt när han fastnade i en magnetkameras starka magnetfält. Nu berättar patienten som låg inne i kameran om olyckan. Foto: TT-Bild

En sjuksköterska skadades allvarligt när han fastnade i en magnetkameras starka magnetfält tidigare i veckan. Nu berättar patienten som låg inne i kameran om olyckan. – Han skrek och skrek och jag tog mig ingenstans, säger patienten till NSD.

Mannen som undersöktes i magnetkameran (MR) på Sunderby sjukhus i Luleå när olyckan skedde på onsdagen var där för att undersöka en axel. Han hade legat inne i tunneln i ungefär tio minuter när han hörde skrik.

– Han skrek och skrek och jag tog mig ingenstans, för jag låg kvar inne i den där tunneln, berättar mannen för tidningen.

Mannen lyckades ta sig ut ur kameran och försökte sedan hjälpa sjuksköterskan.

– Jag lyckades åla mig ur och det var trångt, men när jag kom ut såg jag vad som hade hänt. Då satt han fast i den där apparaten med något som såg ut som en sele och runt halsen hade han en rem som var till den där selen, säger han.

"Kom inte åt"

Han såg att sjuksköterskan inte kunde röra sig och försökte slita loss honom och det som satt fast i magnetkameran.

– Jag försökte föra in fingrarna mellan remmen och halsen, men det var så tight så jag kom inte åt.

Läs mer: Röntgensköterska svårt skadad i magnetkamera

När han av någon anledning gick in till patienten under undersökningen hade sjuksköterskan, enligt uppgifter till flera medier, på sig en så kallad viktväst, en typ av tyngdväst som kan användas när man tränar. Detta gjorde att han fastnade i magnetfältet. Uppgiften om västen har inte bekräftats av vårdföretaget Aleris, som utför MR-undersökningar åt region Norrbotten.

Skar av remmen

Till slut var det en tillskyndande väktare som fick loss mannen från kameran. Han lyckades skära av remmen med en fällkniv och fick ner mannen på golvet.

– Det var då en jävla upplevelse kan man säga, säger patienten.

Den mobila magnetkameran kommer att vara avstängd "i några dagar", skriver region Norrbotten på sin hemsida. Inbokade patienter bokas om. Polisen utreder händelsen som en arbetsplatsolycka.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö