Övriga Nyheter

Nu överklagar försvaret Scania-domen

Mannen dömdes för att ha vållat sin arbetskamrats död på Scania i Södertälje. Försvaret överklagar nu tingsrättsdomen. – Vi överklagar domen därför att den är fel, säger advokat Ninmar Poli.

Publicerad

Ninmar Poli försvarar kollegan som fälldes av Södertäljde tingsrätt den 11 september 2019 för att ha vållat sin arbetskamrats död. Olyckan hände, som Arbetarskydd tidigare berättat, på Scania i augusti 2017. Den förolyckade befann sig i en robotcell för att rätta till något när han gav klartecken till kollegan, som är i 60-årsåldern, att starta maskinen.

– Domstolen har inte beaktat att den förolyckade gav samtycke till att starta maskinen. Domstolen har inte heller beaktat att det var en stressig dag, säger Ninmar Poli och tillägger:

– I domen står det att det inte är stress som är en avgörande faktor, men det var det ju.

Tingsrätten i Södertälje ansåg att kollegan hade agerat oaktsamt när han tryckte på knappen och startade portalen. Eftersom agerandet gjordes i strid mot de tydliga säkerhetsföreskrifter som fanns kan kollegan inte undgå ansvar, resonerade tingsrätten. Han fälldes för vållande till annans död och villkorlig dom.

Domen förenades inte med böter eftersom tingsrätten ansåg att mannens samarbetsvilja under förundersökningen hade bidragit till att klarlägga vad som hänt.