Övriga Nyheter

Minister kallar till möte om jordbrukets dödsolyckor

Landsbygsministern Jennie Nilsson bjuder in branschorganisationer, myndigheter och fackförbund till Näringsdepartementet för att diskutera vad parterna gemensamt kan göra för att få bukt med olyckorna i jordbruket, skogsbruket och fisket. Foto: TT-Bild

Hittills i år har 33 personer fått sätta livet till i arbetsplatsolyckor. Det tvingar regeringen att fortsätta agera. På onsdagen kallar landsbygdsministern Jennie Nilsson till möte för jord- och skogsbruk samt fiskeribranschen.

Publicerad

Regeringens nollvision för dödsolyckor på arbetsplatser har, som Arbetarskydd berättat, lett till att fler departement än Arbetsmiljödepartemenetet involverats. Statsråd från de mest olycksdrabbade branscherna har tillsammans ansvaret för att få till en minskning av antalet olyckor.

– Dödsfall i arbetet är och ska alltid vara helt oacceptabelt. Den här frågan står högt på regeringens dagordning. Många branscher är drabbade, men branscherna i min portfölj sticker ut i olyckstalen och därför tar vi initiativ till det här mötet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Enligt Arbetsmiljöverkets preliminära statistik för arbetsolyckor med dödlig utgång för 2019 har en lantbrukare och en skogsbrukare avlidit under 2019. Men under 2018 var dessa branscher betydligt mer drabbade: Då omkom 10 personer och året före det 12. Sammantaget under en tioårsperioden 2009-2018 tillhörde näringsgrenarna jordbruk, skogsbruk och fiske de mest olyckdrabbade med 81 döda. Värst drabbad var byggbranschen med 89 omkomna, visar Arbetsmiljöverkets statistik.