Uppdraget: Stoppa dödsfallen på jobbet

2019-05-10 15:57 Elisabet Örnerborg  
Statsråden som ska förhindra ytterligare dödsfall på jobbet är, från vänster, Tomas Eneroth, Per Bolund, Ylva Johansson, Anders Ygeman, Jennie Nilsson och Ibrahim Baylan. Foto: Regeringskansliet

Dödsolyckorna. Sex ministrar tar nu upp kampen mot dödsolyckorna i de värst drabbade branscherna. Initiativet kommer från arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

De senaste åren har den nedåtgående kurvan för antalet döda i arbetet stannat upp. Under förra året dog 54 personer på jobbet – hittills i år, per den 10 maj, 24 personer.

– Det är upp till varje minister att initiera sitt arbete, samtala med parterna och med intresseorganisationerna och fundera kring vad orsaken till de många dödsfallen är i just den branschen, förklarar arbetsmarknadsministerns pressekreterare Sofia Brändström.

Byggbranschen, skogsbruket och fordonssektorn är några av de mest utsatta branscherna. De sex statsråden ska i dialog med Arbetsmiljöverket, arbetsmarknadens parter, bransch- och intresseorganisationer gemensamt markera att dödsfall i arbetet är helt oacceptabelt.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson startade själv med att kalla arbetsmarknadens parter och Arbetsmiljöverket till ett möte i början av mars. Återsamling ska ske i mitten av maj.

Läs mer: Enkät: Ministrarna börjar med dialog om dödolyckorna

Berndt Jonsson, arbetsmiljöansvarig hos Sveriges Byggindustrier och regionchef för Södra Norrland, var där.

– Vi var många parter. Det var mycket dialog om vad man gjort. Men vi måste blicka framåt, stärka säkerhetskulturen. För att få en bättre säkerhetskultur måste attityder och beteenden förbättras. Det gäller alla men med extra fokus på ledarna så att de normerar vad som gäller. Arbetsmiljöverket gör en bra tillsyn mot osunda företag. Men verket behöver mer folk som kan branschen i tillsynen av byggverksamheten. De når inte fram när de har en generalistisk förhållning i alla frågor. Vi slog ett slag för Byggbranschens säkerhetspark som byggs vid Arlanda och för säkerhetsutbildningen som går ut brett i vår.

Johan Lindholm, Byggnadsarbetareförbundets ordförande, var också på upptaktsmötet.

– Ylva Johansson har tagit emot våra krav om skärpt lagstiftning, hårdare straff och ökad tillträdesrätt för skyddsombud. För mig råder det inga tvivel om att hon tar det här på största allvar och hon har lovat att återkomma. Jag kommer såklart att ligga på för att se till att det blir verkstad. Ingen ska behöva dö av sitt jobb. säger Johan Lindholm.

Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör Håkan Olsson välkomnar Ylva Johanssons initiativ.

– Det är väldigt positivt att det är fler statsråd som strävar mot en nollvision.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö