Macchiarini-visselblåsare vill ha ersättning

2020-06-04 10:06 TT  
Matthias Corbascio är känd som en av de tre visselblåsarna i den så kallade Macchiarini-affären på Karolinska Institutet i Solna. Paolo Macchiarini var fram till mars 2016 gästforskare. Han tog fram en metod att operera in konstgjorda luftstrupar. Foto: TT-Bild

De personer som slog larm om kritiserade kirurgen Paolo Macchiarinis forskning vänder sig nu till Justitiekanslern för att få ersättning på strax över 180 000 kronor, rapporterar Ekot

(uppdaterad) Visselblåsaren Oscar Simonson, som är en av dem som medverkade i Macchiarinis forskning och bedömdes som klandervärd i Karolinska institutets granskning, säger till Ekot att kirurgen vilseledde medförfattarna till de forskningsartiklar som beskrev resultaten av transplanterade luftstrupar som lyckade.

Läs mer: Utredare: Paolo Macchiarinis medarbetare har tagit skada

– Karolinska har satsat allt sitt krut på att på olika sätt försöka smutskasta oss. Och troligtvis blir den typen av repressalier livslånga, säger Oscar Simonson.

Rikard Samuelsson, jurist på Centrum för rättvisa och ombud för forskarna, säger till TT att begäran till Justitiekanslern inte primärt handlar om pengar.

– Klienterna vill få det fastslaget att de borde fått anklagelserna prövade i domstol. Det här är allvarliga anklagelser som fått stora följder för deras möjlighet att bedriva forskning, säger Rikard Samuelsson.

Läs mer: Macchiarini-affären: Så ska arbetsmiljön på KS bli bättre

KI har inte kommenterat uppgifterna om repressalier men säger till Ekot att de forskare som medverkar i en forskningsartikel har ett eget ansvar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö