Utredare: Paolo Macchiarinis medarbetare har tagit skada

2016-08-31 11:43 Karin Nilsson  

Karolinska sjukhuset måste se över hur man anställer. Det anser Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, som presenterat en rapport om skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Det framkommer också att medarbetare på KS tagit skada.

Den omtalade italienska kirurgen Paolo Macchiarini anställdes 2010 som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, KS, men någon anställningsintervju var han aldrig på. Det framkommer i dag i en rapport beställd av sjukhuset.

- Mycket har gått snett och han borde aldrig ha anställts, säger Kjell Asplund, professor emeritus i medicin och ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, som lett utredningen.

Av utredningen framgår också att många av sjukhusets medarbetare har tagit skada av det som hänt. Kjell Asplund kallar det för en arbetsmiljöfråga.

På KS har Paolo Macchiarini opererat tre patienter. De har fått syntetiska luftstrupar inopererade, två av dem är i dag döda och en vårdas på sjukhus i USA. Han har även opererat in luftstrupar i patienter på sjukhus utanför Sverige. I dag kom en av flera rapporter som försöker ta reda på vad som hänt och vilka lärdomar som kan dras.

Professor Kjell Asplund påpekar att Paolo Macchiarini klassades som en av de 20 ledande kirurgerna i världen och att han var en attraktiv person att rekrytera. Men det fanns negativa signaler från Paolo Macchiarinis tidigare arbetsplatser.

- Det kom starkt kritiska signaler från Florens, Barcelona och Hannover. Men det tog man inte hänsyn till, säger Kjell Asplund.

Kjell Asplund pratar om grupptänkande och anser att Karolinska Institutet hade en pådrivande roll. Han anser att KS har mycket att lära av den så kallade ”Macchiariniaffären”.

- Man måste kvalitetssäkra sin rekryteringsprocess.

Kjell Asplund påpekar också att om operationsmetoden vid transplantationerna hade genomgått en forskningsetisk prövning hade den med stor sannolikhet inte godkänts.

Paolo Macchiarini avskedades från Karolinska Institutet, KI, i mars 2016.

 

Läs också: 

Läs mer: Karolinska sjukhuset om kritiken i Macchiarini-utredning

 

Läs rapporten här: Fallet Macchiarini. Utredning av verksamheten med transplantationer av syntetiska luftstrupar vid Karolinska Universitetssjukhuset

 

 

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö