Övriga Nyheter

Kollegiala samtal lindrar stress

Anställda i riskzonen för att drabbas av utmattning har deltagit i gruppsamtal med kollegor under handledning. Foto: John Rowley/Alloverpress

Arbetstagare som lider av stress och utmattning mår bättre av att prata med varandra i grupp. Det visar en ny studie från Linnéuniversitet.

Publicerad

12 kommuner, ett landsting och en region har deltagit i projektet i regi av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Anställda i riskzonen för att drabbas av utmattning har deltagit i gruppsamtal med kollegor inom kommunen under handledning. Projektet har följts av forskare vid Linnéuniversitetet.

Hur deltagarna i gruppsamtalen mådde har sedan följts upp och jämförts med en kontrollgrupp som inte deltog i samtalen. Enligt studien från Linnéuniversitet var bara drygt en av fyra av de som deltagit i samtalsgruppen kvar i riskzonen för att drabbas av stress och utmattning. Av de som inte deltagit var tre av fyra kvar i riskzonen.

– Det här är positiva resultat. Att med fördjupad kunskap kunna förebygga sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa innebär stora möjligheter både för individer och arbetsplatser, säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef på SKL.

SKL påpekar att metoden med kollegiala samtalsgrupper bör ses som ett komplement till andra förebyggande insatser och kan vara en relativt enkel och kostnadseffektiv insats för att lindra och förhindra utveckling av stress.

Arbetarskydd skrev om projektet för drygt ett år sedan. I Lekebergs kommun i Örebro län var kommunens personalspecialist Linda Calson med och ledde gruppsamtalen. Hon såg redan i ett tidigt skede fördelar.

– I grupperna har det framkommit önskemål om mer närvarande chefer. Utifrån detta har vi nu jobbat fram ett förslag för bättre förutsättningar för cheferna. Så det har redan kommit fram kunskap som kan förbättra, sa hon till Arbetarskydd.

Läs mer i rapporten.