Gruppsamtal ska lindra stressen

2017-08-14 00:00 Karin Nilsson  

Sjukfrånvaro. Med statliga medel testas i år en ny metod för att förebygga stressrelaterad ohälsa i arbetslivet. Kommunerna Lekeberg och Kungsör är med.

En ökande sjukfrånvaro och en vilja att hitta en metod som gör att en stressad arbetstagare inte behöver få utmattningssymptom och bli sjukskriven. Det är skäl till att Lekebergs kommun i Örebro län är med i projektet.

– Vi jobbar hela tiden med att hitta metoder för att arbeta förebyggande. Att inte göra något är inte ett alternativ, säger Linda Calson, personalspecialist i Lekebergs kommun.

25 av kommunens anställda deltar i projektet. De har valts ut för att de befinner sig i riskzonen. Två grupper är klara och en till börjar i höst. Linda Calson, som också lett gruppsamtalen, konstaterar att metoden sätter individen i fokus.

– Det är viktigt att de här personerna inte känner att det är deras fel att de är stressade. Det är egentligen en mycket större fråga. Men det är viktigt att börja någonstans och de här samtalen kan göra nytta även för organisationen.

Hur då?

– I grupperna har det kommit fram önskemål om mer närvarande chefer. Utifrån detta har vi nu jobbat fram ett förslag för bättre förutsättningar för cheferna. Så det har redan kommit fram kunskap som kan förbättra.

Linda Calson ser metoden som ett komplement till övrigt arbetsmiljöarbete.

Varför har ni inte gjort något liknande tidigare?

– Vi har nog inte vetat vad vi skulle ha gjort.

Hur går ni vidare nu?

– Vi tror på det här. Det är inte terapisamtal utan ger konkreta verktyg. Vi hoppas att det här är något som vi kan fortsätta med.

– De här samtalen är ingen stor kostnad jämfört med att ta in en konsult. Vi som har lett samtalsgrupperna har gått in med vår arbetstid. Deltagarna är med på arbetstid så ibland kan det behövas vikarie.

Kungsörs kommun i Västmanlands läns kommun är också med i projektet.

– Det är både mer humant och mer ekonomiskt att arbeta förebyggande, säger Magnus Tångring, hr-specialist i Kungsörs kommun.

Ohälsotalet i kommunen går åt rätt håll, men det är de stressrelaterade besvären som dominerar som skäl för frånvaro, påpekar Magnus Tångring som lett gruppsamtalen. Han ser fram emot den utvärdering som görs av projektet av forskare vid Linnéuniversitetet. Hittills har han fått flera positiva kommentarer från deltagare.

– De är nöjda med att ha fått tid för att prata om problemen. De ser att de inte är ensamma och tycker att de får stor hjälp av sina kolleger.

Kunskap om medarbetarnas behov som kan användas för att förbättra verksamheten har också fåtts, påpekar Magnus Tångring.

– Det här bidrar till diskussionen i de samtal jag har med cheferna.

Även i Kungsör är tanken att fortsätta med kollegiala gruppsamtal.

– Absolut, men vi kanske kompletterar det lite.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Arbetsmiljö