Kända visselblåsare − minns du dem?

2020-10-09 00:00 Karin Nilsson  

Visselblåsare har skrivit om historien. Här är några av de mest kända: Edward Snowden, Anders Kompass och Sara Wägnerth med flera.

Läckan med Pentagon Papers ändrade synen på den amerikanska presidenten Lyndon B Johnson och Vietnamkriget. I Sverige skulle utrikesminister Sten Andersson (S) tvätta vapenbyken offentligt. Men Ingvar Bratts avslöjande om Bofors blev till en stor belastning för regeringen. Visselblåsare är beroende av ett juridiskt skyddsnät. Men hur det nya skyddet kommer att fungera är juristerna oeniga om.

Edward Snowden arbetade som konsult åt USA:s signal­under­rättelse­tjänst och läckte 2013 hemliga dokument till journalister. Dokumenten visade att det fanns storskaliga övervakningsprojekt som kartlade människors privatliv genom telefonavlyssning, hackning av människors datorer och mejlintrång.

Paul van Buitenen var tidigare EU-tjänsteman och revisor från Neder­länderna. Under ett bedrägerimål inom EU-kommissionen offentlig­gjorde han flera missförhållanden. Han försökte först att år 1998 intressera EU-kommissionen för dessa miss­för­hållanden, men möttes av ointresse varpå han gick till Europa­parlamentet med sina uppgifter. Avslöjandena ledde till att Santerkommissionen fick avgå våren 1999.

Anders Kompass flaggade 2014 om en rapport om hur franska soldater begått sexuella övergrepp på barn i Central­afrikanska republiken. Efter att han lämnat rapporten till franska myndigheter stängdes han av från sitt jobb på FN. Det hela rul­lades upp som en av de största skandalerna i FN:s historia.

Jeffrey Stephen Wigand är en amerikansk biokemist och var anställd vid tobaksbolaget Brown & Williamson. Han avslöjade hur tobaks­industrin tillför ämnen i tobak för att öka effekten av niko­tinet. Nu föreläser han runt om i världen om olika tobaks­frågor och arbetar för att hjälpa unga människor att inte använda tobak.

Läs mer: AV: Precisera nya visselblåsaruppdraget

Ingvar Bratt, svensk civilingenjör och tidigare anställd vid Bofors i Karlskoga, var källan då det 1985 offentlig­gjordes att vissa vapen­leveranser inte nått den avsedda slut­destinationen.

Forskarna och läkarna Karl-Henrik Grinnemo (bilden), Oscar Simonson, Matthias Corbascio och en fjärde läkare larmade 2014 och anmälde kirurgen Paolo Macchiarini för att ha fuskat med forskning om transplantationer med konstgjorda luftstrupar.

Chelsea Manning är en ­tidigare amerikansk under­rättelse­analytiker som dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt information om USA:s krigföring i Afghanistan till Wiki­leaks. 2017 benådades hon av USA:s dåvarande president Barack Obama.

Sarah Wägnert är en under­sköterska som anmälde brister på äldreboendet där hon jobbade och har gett namn åt Lex Sarah, som infördes i socialtjänstlagen den 1 januari 1999. Lagen innebär att personal som jobbar inom service och omvårdnad av äldre och funktionsnedsatta är skyldiga att anmäla missförhållanden.

Daniel Ellsberg, amerikansk före detta krigsanalytiker, läckte 1971 en samling hemliga dokument, som kom att kallas Pentagon Papers, till allmänheten och bidrog till att vända opinionen i USA mot Vietnamkriget. För denna insats belönades han med 2006 års Right Livelihood Award.

Karin Törnqvist, civil­ingenjör i Göteborg, slog 2010 larm till Göteborg ­Energi när skattemiljoner försvann i konsultkostnader i ett projekt som handlade om fjärravläsning av el­mätare. Men ingen lyssnade. Då vände hon sig till SVT:s Uppdrag granskning.

 

Källor: SVT, SR, Centrum för rättvisa, Ny Teknik och Wiki­pedia.

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö