Här är byggbranschens kommission mot fusk

2020-02-07 15:14 Tiina Demargne  

Fack, arbetsgivare och byggföretag går nu samman i en byggmarknadskommission för att säkra schysst arbetsvillkor och få bukt med fusk och kriminalitet.

Kommissionen samlar de största byggföretagen, fackliga organisationer, allmännyttiga och kooperativa företag. Arbetet är tänkt att pågå i två år.

– Initiativet med Byggmarknadskommissionen bottnar väl i Byggföretagens vision om att vi ska bygga ett Sverige på schyssta grunder. I vår gemensamma strävan om en attraktiv, sund och säker byggbransch kan vi inte acceptera att det finns de som fuskar eller bryter mot lagar och regler, säger Catharina Elmsäter Svärd, vd för Byggföretagen, i ett pressmeddelande.

Läs mer: ”Se upp med städ och bygg”

– Byggnads har under många år uppmärksammat problemen i byggbranschen. Allt för länge har vi kunnat konstatera att vår bransch lider av låglönekonkurrens, utnyttjande av arbetskraft, att arbetsplatsolyckorna ökar och att kriminalitet har fått fäste. De allt längre kedjorna av underentreprenörer gör att våra kollektivavtal kringgås. Jag är glad att vi i byggbranschen nu kan samlas kring ett initiativ som förhoppningsvis kan leda till en byggsektor med sund konkurrens och där våra kollektivavtal respekteras, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Kommissionen består av:

- Stefan Attefall, ordförande, tidigare bostadsministern.

- Ann-Marie Begler, tidigare generaldirektör för Försäkringskassan.

- Anders Ferbe, tidigare ordföranden för IF Metall.

- Svante Hagman, fd vd för NCC i Sverige.

- Susanna Ribrant, arbetsrättsjurist.

- Marie Thelander Dellhag, vd för Malmös kommunala bostadsbolag.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö