Övriga Nyheter

Hamnarbetarförbundet får tillbaka sina skyddsombud

– Vi har en plats vid bordet som vilken annan fackförening som helst. Det är helt underbart, säger Erik Helgeson som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse till Sveriges Radio Ekot. Eskil Rönér ordförande i Hamnarbetarförbundet, till vänster. Foto: TT-Bild
Joakim Ärlund, förhandlingschef och vice vd för Sveriges Hamnar. Foto: Magnus Sandberg

Nu är den långdragna hamnkonflikten över. Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet har tecknat ett kollektivavtal och strejken är avblåst.

Publicerad

– Vi kom fram till en kompromiss där de viktigaste sakerna för oss, alltså inskränkningar i rätten att förhandla lokalt, försvann. Och ja, det var där det slutade, då var vi i mål. Vi har tecknat ett kollektivavtal, branschen har fredsplikt, och vi har en plats vid bordet som vilken annan fackförening som helst. Det är helt underbart, säger Erik Helgeson som sitter i Hamnarbetarförbundets styrelse till Sveriges Radio Ekot.

Som Arbetarskydd tidigare berättat har konflikten inneburit att Hamnarbetarförbundets skyddsombud inte fått delta i arbetsmiljöarbetet. I och med avtalet kommer förbundet nu bland annat att kunna förhandla lokalt och få utse egna skyddsombud.

Det var inom ramen för medlingen som Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet i går till slut kom överens om ett avtal.  Därmed är den segdragna hamnkonflikten nu avblåst och arbetet i hamnarna tas upp igen.

– Detta andrahandsavtal innebär att den flera decennier långa konflikten med Hamnarbetarförbundet är löst. Vi har nu fredsplikt med Hamnarbetarförbundet. Hamnarbetarförbundets strejker är avblåsta och arbetet i hamnarna kan återgå till det normala”, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen i en kommentar.

Joakim Ärlund, förhandlingschef på Sveriges Hamnar säger så här:

– Det här är ett andrahandsavtal, vilket innebär att anställningsvillkoren för alla hamnarbetare i hamnarna även fortsättningsvis kommer att regleras av vårt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, som är det först tecknade avtalet i branschen.