Övriga Nyheter

Förslag: ”Skugga” läkare för att hitta bristerna

Idag gör Arbetsmiljöverket ännu en inspektion på Nya Karolinska sjukhuset, NKS. Samtidigt påtalar sjukhusets läkarförening stora brister vad gäller arbetsytor.

Publicerad

– Man har inte tänkt på ytor för personalen, säger Yvonne Dellmark, ordförande i Läkarföreningen vid Karolinska universitetssjukhuset till tidningen Mitti.

Det är nu ett år sedan som huvudskyddsombudet anmälde stora brister på sjukhuset.

Det handlade då om fönster som inte går att öppna för att vädra ut odörer, om brist på förråd som gör att utrustning står i korridorer, för få jourrum, klädskåp som saknas, och omklädningsrum med för få duschar och toaletter.

Många av problemen har sedan dess åtgärdats. Men den allvarligaste bristen, att det finns för få arbetsplatser för att diktera eller skriva patientjournaler, eller prata med patienter i telefon, kvarstår, enligt Läkarföreningen.

– Läkarna får springa runt för att hitta en arbetsplats. Och det är svårt att arbeta i team när man inte kan sitta tillsammans. Dessutom är det problematiskt med tanke på patientsekretessen, säger Yvonne Dellmark och tillägger att detta borde ha kartlagts innan man byggde sjukhuset.

Läkarföreningens förslag är att man ska ”skugga” ett antal läkare för att se hur de förflyttar sig mellan olika arbetsuppgifter och på så sätt se hur man kan åtgärda problemen. Arbetsgivaren har enligt Mitti ställt sig positiv till förslaget.