Läkarna anmäler brister på Nya Karolinska sjukhuset

2017-01-20 16:36 Tiina Demargne  
Läkarna på Nya Karolinska sjukhuset kan inte garantera patientsäkerheten på grund av flera tekniska problemen. Foto: Henrik Montgomery / TT-Bild

De tekniska problemen på Nya Karolinska sjukhuset i Solna är så allvarliga att det inte går att garantera patientsäkerheten. Det anser Läkarföreningen vars skyddsombud gör en 6:6a-anmälan, rapporterar Dagens Nyheter.

Läkarna ställer krav på åtgärder enligt arbetsmiljölagen för att säkra arbetsmiljön och påpekar i anmälan att telefoner och larm inte fungerar.

– För den som går jour och får ett falsklarm innebär det att man kanske måste springa i väg i onödan från en svårt sjuk patient. Det får inte förekomma. Det allvarligaste är när larmen inte går fram helt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Anmälan är lämnad till sjukhusdirektör Melvin Samsom.

– Vi vill att högsta ansvarige tar sitt totalansvar för arbetsmiljön. Vi saknar en gemensam plan. Som legitimerade läkare har vi ett patientansvar och då måste vi ha förutsättningar att ta hand om patienterna på ett patientsäkert sätt, säger Yvonne Dellmark.

Läkarfacket kräver nu en tidsplan för när de tekniska problemen ska vara åtgärdade. Medlemmar har framfört att de vill att skyddsombuden lägger ett skyddsstopp:

– Det finns medlemmar som önskat att vi ska göra det. Nu vill vi först ha en dialog med arbetsgivaren kring de problemen och se hur arbetsgivaren svarar. Nästa steg kan bli att gå vidare till Arbetsmiljöverket, säger Yvonne Dellmark, till DN.

DN har sökt Melvin Samsom.

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö