Författaren: Det finns ingen metod för att behandla psykopati

2017-03-15 10:48  

KOMMENTAR. Syftet med min bok ”Har du en psykopat på jobbet?” är att sprida kunskap om de arbetsmiljöproblem och ekonomiska skador som psykopater orsakar på sina arbetsplatser.

Jag ser det som ett klokt drag att publicera artiklar i branschtidningar inom detta område, eftersom okunskapen bland berörda parter verkar vara stor. Det finns förvisso många studier kring psykosociala arbetsmiljöproblem, men de belyser alltför sällan de specifika konsekvenser som just psykopaters beteende i arbetslivet får.

Det finns även en hel del forskning om psykopati. Den berör dock mest våldskriminella män, och inte de psykopater som finns i arbetslivet. Istället talas mer allmänt om ”besvärliga typer” och ”härskartekniker”. Det medför att problemets egentliga kärna blir svår att nå liksom fungerande lösningar. Inte sällan leder det till att psykopaten kan fortsätta att verka ostört och till och med avancera på arbetsplatsen medan dennes offer får bära hundhuvudet.

Läs också intervjun med Christina Davisson:

Läs mer: Så undviker du att få en psykopat på jobbet

Psykopati är en allvarlig form av personlighetsstörning. Den kan dock variera i grad och omfattning och diagnos ställs av psykiatriker. Naturligtvis kan en enskild artikel inte i detalj beskriva ett så komplext ämne. Varken boken eller artikeln är heller ett diagnosinstrument utan en vägledning för arbetstagare, hr-chefer, fackombud osv, som trots allt måste hantera psykopater på arbetsplatserna.

Min bedömning är att ökad kunskap kan ge drabbade individer och verksamheter bättre verktyg att både identifiera och lösa eller i vart fall minska skadeverkningarna av psykopatrelaterade problem innan de blir alltför infekterade. Sopas de under mattan skapas en grogrund för missnöje och frustration som i sin tur skapar polarisering, chefsförakt och minskad tillit, vilket bidrar till att generera sjukskrivningar, kompetensflykt etc.

Läs också:

Läs mer: Snällchefen – tuffare än vad somliga tror

I dagsläget finns tyvärr inga kända mediciner eller metoder för att behandla psykopati. Det är dessvärre inte en fråga om uppfostran och träning i självbehärskning, som kan vara till hjälp för mildare typer av personlighetsstörningar. Också här är det min bedömning att ökad kunskap kan bidra till ökad tolerans och förståelse för att vi människor arbetar efter olika förutsättningar.

Slutligen önskar jag att vetenskapen kan lösa gåtan med psykopati inom överskådlig tid, då detta ju sannolikt inte är något nytt fenomen.

 

Christina Davisson,
författare och mentala tränare

Verkar för bra för att vara sann

• Ger ett första intryck som är lite för bra för att vara sant.

• Personens bakgrundshistoria verkar spännande, men lite osannolik.                        

• Ögonkontakten är närgången och granskande.                        

• Vill gärna höra vad du tycker om jobbet, gärna negativt skvaller.                        

• Bryter löften och kommer med ursäkter och bortförklaringar och struntar i hur du tar det.                        

• Talar gärna om sin egen förträfflighet, men visar mediokert resultat.                        

Källa: Boken Har du en psykopat på jobbet? av Christina Davisson

Också narcissistiska psykopater finns

Narcissism är en personlighetsstörning precis som psykopati. Ibland kan de båda störningarna vara kombinerade.

En narcissistisk psykopat…

• … är karismatisk, men sjukligt självupptagen. Blir snabbt ut­tråkad om någon annan får uppmärksamhet.

• … anser sig ha unika talanger men överskattar grovt sin förmåga.

• … är skicklig på att marknadsföra sig själv men oansvarig när det gäller att hantera pengar.

• ... är arrogant och titelsjuk och skryter gärna om sina fina kontakter.

• … är otrygg och har dålig självkänsla.

Källa: Christina Davissons bok Har du en psykopat på jobbet?

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö