Byggnads om betongföretag: "Modernt slaveri"

2020-08-25 11:16 TT  
Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare, Byggnads. Foto: Jörgen Appelgren

Fackförbundet Byggnads stämmer ett betongföretag på 25 miljoner kronor vid Arbetsdomstolen. Företaget anklagas för att bryta mot kollektivavtalet, bland annat genom lönedumpning och utnyttjande av utländsk arbetskraft, rapporterar SVT Nyheter.

Arbetarskydds systertidning Lag & Avtal har tidigare berättat om fallet när stämningsansökan lämnades in i februari. Nu möts parterna i AD.

– Jag skulle vilja kalla det modernt slaveri. Det är toppen av ett isberg, så skitig som branschen är nu har den aldrig varit förut, säger Torbjörn Hagelin på fackförbundet Byggnads, till SVT.

Läs mer: ”Se upp med städ och bygg”

Byggnads har aldrig tidigare drivit ett så här stort ärende och enligt Torbjörn Hagelin är det ett principiellt viktigt fall.

– Det här har pågått under en lång tid, det är en diskriminering av de här arbetstagarna, säger han.

Läs mer: Polisen: Svårt bevisa människohandel

Betongbolaget, som omsätter hundratals miljoner kronor och har anlitas av några av landets största byggbolag, säger till SVT att man har följt kollektivavtalet och betalat löner och ersättningar i enlighet med hur man har uppfattat överenskommelsen med Byggnads.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö