Övriga Nyheter

Beslut: Skyddsfordon ingen självklarhet för bärgare

Göteborgs kammarrätt beslutade att det inte går att ställa generella krav på att bärgare alltid ska använda skyddsfordon, så kallade TMA-skydd, när de bärgar fordon på farliga vägar som är skyddsklassade av Trafikverket. Foto: Noella Johansson/TT

Det blir ingen prövning av bärgardomarna i Högsta förvaltningsdomstolen. Det betyder att det inte går att ställa generella krav på skyddsfordon, TMA-skydd.

Publicerad

Det var Transportarbetareförbundet och dess skyddsombud som överklagade domarna från Göteborgs kammarrätt. Rätten beslutade att det inte går att ställa generella krav på att bärgare alltid ska använda skyddsfordon, så kallade TMA-skydd, när de bärgar fordon på farliga vägar som är skyddsklassade av Trafikverket.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Det betyder att kammarrättens avgörande står fast.

Under åren 2011 till 2016 beslutade Arbetsmiljöverket att bärgare i fem län alltid ska använda TMA-skydd på farliga vägar. Men Arbetsmiljöverket ändrade sig senare, och ansåg att det inte kan ställa generella krav på skyddsfordon. Den nya linjen prövades i höstas i kammarrätten, som gav Arbetsmiljöverket rätt. Den linjen står nu fast.

Arbetsmiljöverket sade i höstas till Arbetarskydd att myndigheten från och med i början av året kommer att gå igenom samtliga beslut i länen med generella krav på skyddsfordon vid bärgning och häva besluten om krav på TMA-skydd.