Beslut: Skyddsfordon ingen självklarhet för bärgare

2019-05-09 14:31 Jonna Söderqvist  
Göteborgs kammarrätt beslutade att det inte går att ställa generella krav på att bärgare alltid ska använda skyddsfordon, så kallade TMA-skydd, när de bärgar fordon på farliga vägar som är skyddsklassade av Trafikverket. Foto: Noella Johansson/TT

Det blir ingen prövning av bärgardomarna i Högsta förvaltningsdomstolen. Det betyder att det inte går att ställa generella krav på skyddsfordon, TMA-skydd.

Det var Transportarbetareförbundet och dess skyddsombud som överklagade domarna från Göteborgs kammarrätt. Rätten beslutade att det inte går att ställa generella krav på att bärgare alltid ska använda skyddsfordon, så kallade TMA-skydd, när de bärgar fordon på farliga vägar som är skyddsklassade av Trafikverket.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd. Det betyder att kammarrättens avgörande står fast.

Läs mer: Hävt säkerhetskrav för bärgare chockar Transportfacket

Under åren 2011 till 2016 beslutade Arbetsmiljöverket att bärgare i fem län alltid ska använda TMA-skydd på farliga vägar. Men Arbetsmiljöverket ändrade sig senare, och ansåg att det inte kan ställa generella krav på skyddsfordon. Den nya linjen prövades i höstas i kammarrätten, som gav Arbetsmiljöverket rätt. Den linjen står nu fast.

Läs mer: Ombud om bärgares skydd: ”Det är bedrövligt”

Arbetsmiljöverket sade i höstas till Arbetarskydd att myndigheten från och med i början av året kommer att gå igenom samtliga beslut i länen med generella krav på skyddsfordon vid bärgning och häva besluten om krav på TMA-skydd.

Jonna Söderqvist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen