Avskedad för covidsmitta får stöd av facket

2021-04-15 17:09 Tiina Demargne  
Sodexoanställda städaren och huvudskyddsombudet blev avskedad. Han anklagas för att medvetet ha spridit covidsmitta. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Fastighetsanställdas förbund tar nu strid på central nivå för en avskedad städare. Han anklagas för att medvetet ha spridit covidsmitta på jobbet på på Gekås köpcentrum i Ullared. Det skriver Fastighetsfolket.

Det var i slutet av februari i år som den Sodexoanställda städaren och huvudskyddsombudet Wojtek Miller blev avskedad.

Strax före ett arbetspass, tre veckor tidigare, upptäckte Wojtek Miller att han inte kände någon lukt. Han ska ha uppgett det direkt för gruppledaren som sa åt honom att gå hem, vilket han också gjorde.

– Dagen därpå körde jag till Falkenberg och gjorde ett prov. Det var positivt, berättar han för tidningen.

Två dagar efter att han återgått till arbetet, efter tre veckors frånvaro, kom beskedet om avskedandet.

Läs mer: Smitta på särskilt boende hemlighölls

De lokala förhandlingarna om avskedande slutade i oenighet och kommer nu att tas upp på central nivå, med Almega som motpart.

Sodexo meddelar att företaget inte vill kommentera ett pågående fall när Fastighetsfolket frågat om huruvida smittan var medveten.

Om parterna inte kommer överens kan fallet bli en fråga för Arbetsdomstolen. Det kan då bli första gången som ett sådant ärende prövas.

Birgitta Nyström, professor i civilrätt, säger att den som medvetet struntar i symtom och allmänna råden att stanna hemma skulle kunna sägas upp eller avskedas från jobbet, enligt en intervju i TT.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Tiina Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö