Smitta på särskilt boende hemlighölls

2021-03-08 10:46 Lennart Lundquist  
De två cheferna testade sig för covid-smitta den 14 december förra året. Dagen efter var de på jobbet som vanligt utan restriktioner eller skydd. Foto: Patrik C Österberg/TT

Två enhetschefer på ett särskilt boende i Strängnäs testade sig för covid-19 eftersom de misstänkte att de blivit smittade. I väntan på testresultatet var de på arbetsplatsen precis som vanligt. När det senare visade sig att en av dem testats positiv hemlighölls det för personalen.

”Konsekvenserna av detta oansvariga agerande har resulterat i att personalen upplevt rädsla och oro för sin egen hälsa och för sina liv”, skriver Kommunals skyddsombud i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Det var den 14 december förra året som de två cheferna testade sig. Dagen efter var de på jobbet som vanligt utan restriktioner eller skydd.

”Enligt Folkhälsomyndigheten bör alla som har möjlighet arbeta hemma. Personer som testar sig för covid-19 rekommenderas att stanna hemma tills de får testresultatet. Enhetschefernas agerande kan bara beskrivas som totalt nonchalant”, skriver skyddsombudet.

Läs mer: SO: Stort mörkertal av corona-tillbud

När det senare visade sig att en av cheferna testats positiv hemlighölls det för personalen.

”Den som testats positiv har förhållningsregler enligt smittskyddslagen att meddela de som kan ha utsatts för smitta”, skriver skyddsombudet.

En i personalen är i en allvarlig riskgrupp och får enligt ett läkarintyg inte vara på arbetsplatsen om det uppstår smittspridning.

Läs mer: Kan arbetsgivaren kräva att jag vaccinerar mig?

”Trots att enhetschefen visste detta har det inte bara förbisetts utan har hemlighållits för personal i riskgrupper”, skriver skyddsombudet.

En av cheferna har försvarat agerande med att man följt läkarrekommendationer att smitta inte kan uppstå om man vistas i samma rum kortare tid än 15 minuter och håller avstånd.

Denna förklaring är inte hållbar menar personalen eftersom detta inte går att finna i Folkhälsomyndighetens rekommendationer eller allmänna råd.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev

Lennart Lundquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Kampen

Arbetsmiljö