Anders knackar på – utan fallskydd

2019-09-06 14:00 Lena Gunnars  

Arbetarskydds läsare hör av sig efter TV4-snickaren Anders Öfvergårds senaste program i tv-programmet ”Anders knackar på”. De upprörs över att byggjobbarna som lagar taket hemma hos komikern Peter Magnusson saknade fallskydd – trots att fallhöjden är mer än 2 meter.

Programledaren Anders Öfvergård flyttar in hos olika kända personer i en programserie i Tv4.  Under sin vistelse hjälper han till med allt ifrån byggnationer till relationstips.

I höstens säsongspremiär gör han ett besök hos komikern Peter Magnusson.

I programmet kan tittarna se hur teamet arbetar på ett plåttak på Peter Magnussons bastu. Problemet är bara att arbetarna saknar fallskydd, trots att fallhöjden ser ut att vara betydligt högre än två meter.

Enligt Arbetsmiljöverket är fall till lägre nivå ett av de vanligaste orsakerna till att personer dör eller skadas allvarligt i byggbranschen. Därför finns det krav på att man ska förebygga fallrisker.

Läs mer: Byggfirman: Arbetsmiljöverket såg fel

Den som jobbar utan fallskydd kan tvingas betala en sanktionsavgift. Bestämmelserna står tydligt i Arbetsmiljöverkets föreskrift ”Byggnads- och anläggningsarbete”.  

Takföretaget Kami har på sin Facebooksida lagt upp en bild på arbetet, där det tydligt syns hur arbetare på taket saknar fallskydd, trots att fallhöjden är betydligt högre än 2 meter. Reaktionerna från allmänheten har inte låtit vänta på sig. Under bilden fanns en upprörd kommentar:  

”Arbetsmiljömässigt är bilden en katastrof. Ingen fallutrustning hos arbetaren. Flera brister på ställningen, bland annat avsaknad av skyddsräcke, felaktig tillträde till ställningen, förmodligen på grund av fel plattform, ingen stagning av ställningen. Frågan som uppstår av bilden blir om någon riskbedömning, arbetsledning är gjord.”, skriver en av personerna som kommenterat.

Den kommentaren har nu tagits bort.

Gustav Boman producent på produktionsbolaget Nexiko, som gör programmet för Tv4, kommenterar händelsen i ett mejl till Arbetarskydd:

”Inför inspelningen gjorde vi en bedömning att bastun var två meter hög och att fallskydd därför inte skulle behövas. Väl på plats var bastun högre än vi trott vilket var beklagligt. Vi är genomgående väldigt noga med att följa de regler kring säkerhet som finns och kommer se till att det inte händer igen”, skriver han.

 

Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen

Arbetsmiljö