Övriga Nyheter

Alla parter nöjda med nya beredskapsavtalet

Brandmännens riksförbund, BRF, skriver att kollektivavtalet tidigare haft brister i skrivningar, men att man nu fått ordning på några av ”irritationsmomenten”. Ett sådant är betalning vid läkarundersökning och de årliga testerna av den fysiska förmågan. Foto: TT-Bild

Deltidsbrandmännen har fått nytt kollektivavtal för räddningstjänst i beredskap. SKL och Sobona har slutit avtal med Kommunal, Vision och Brandmännens riksförbund, BRF. Avtalet berör cirka 10 000 deltidsanställda  beredskapsbrandmän.

Publicerad

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund skriver i ett uttalande:

”Till slut lyssnade arbetsgivarna på oss. De som ställer upp när Sveriges skogar brinner får nu ett rejält lyft med ersättningar långt över det vanliga på arbetsmarknaden”.

Det tidigare avtalet löper ut imorgon.

Kommunal framhåller att förbundet fått igenom en trettioprocentig höjning för den som tar en extra beredskap utöver sin ordinarie. Något som motsvarar  1475 kronor extra varje vecka.

Det nya avtalet innebär också höjd ersättning för sommarberedskap, högre ersättningar vid längre uttryckningar och en femprocentig höjning av första timmens jobb från november 2020.

Även Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, är nöjd med resultatet av förhandlingarna:

”Vår främsta prioritet har varit att få en lång avtalsperiod för att ge arbetsgivarna förutsättningar att kunna arbeta med en långsiktig strategisk planering. Vi har tecknat ett modernt och stabilt avtal som ger rimliga villkor för beredskapsbrandmännens viktiga uppdrag, säger Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation”.

Han menar att avtalet ska underlätta flexibilitet och individuella anpassningar. Allt för att ge räddningstjänsterna bättre redskap för att lyckas behålla och rekrytera nya medarbetare.

”En större flexibilitet i förläggningen möjliggör för beredskapsbrandmännen att kunna ta beredskap på dagar, kvällar, helger och/eller nätter och inte enbart veckovis. Det ska vara enkelt att kunna kombinera tjänsten som beredskapsbrandman med såväl ordinarie arbete som föräldraskap, studier och fritid” säger Joakim Larsson i ett uttalande.

Brandmännens riksförbund, BRF, skriver att kollektivavtalet tidigare haft brister i skrivningar, men att man nu fått ordning på några av ”irritationsmomenten”. Som exempel på sådana lösta irritationsmoment tar BRF upp:

* Hur och vem som ska betala körkortsbehörigheter C eller BE

* Övning som innebär resor till och från övningsfält. 

* Betalning vid läkarundersökning och de årliga testerna av den fysiska förmågan.

* Samsyn om vad som gäller vid sjukskrivningar. En god vilja i tidigare avtal har lett till många missförstånd.

Avtalsperioden är på tre år och avtalet gäller från 1 maj 2019 till den 30 april 2022.