”Ett slags force majeure vid sådana här bränder”

2018-08-07 10:10 Mikael Kindbom  
Brandmännens riksförbund har redan före sommarens skogsbränder varnat för bristen på deltidsbrandmän. Foto: Johan Nilsson/TT

Tunga lyft, rekordhetta, långa pass och stora risker. Det blev ingen vanlig dag på jobbet för Sveriges brandmän under sommarens bränder.

– Till min glädje har de tänkt noga på den egna säkerheten, säger Peter Bergh, ordförande i Brandmännens riksförbund.

Som exempel på svårigheter för de brandmän som kämpat med bränderna under sommaren nämner Peter Bergh alla tunga lyft och släpandet på slangar och utrustning, grävandet och hackandet i jorden och till detta kommer temperaturer på över 30 grader vissa dagar.

Brandmännen har varit förhållandevis förskonade från allvarliga incidenter. Det har mest handlat om mindre sår och stukningar. Men riskerna är många under skogsbränder. När trädens rötter brinner av kan de falla för en vindpust och krossa en människa. Men beredskap finns. Peter Bergh nämner exempelvis att det finns särskild sjukvårdspersonal för detta, och ambulanser har ställts fram vid uppsamlingsplatserna som skulle agera vid eventuella olyckor.

Skyddsombud har varit på plats vid bränderna men de har inte behövt ingripa. Peter Bergh berömmer brandmännens riskmedvetenhet.

– Man ska inte riskera sitt liv. Vi är tränade på detta och vet hur det fungerar med skydd och säkerhet.

Men reglerna när det gäller till exempel långa arbetspass har facket valt att se lite mellan fingrarna med.

– Man ska hantera en farlig akut situation för våra medmänniskor. Vi ska rädda och skydda liv och då får man ibland tänja lite på reglerna. Det är ett slags force majeure vid sådana här bränder. Då är det inte läge att säga att ”mitt arbetspass är slut”, säger Peter Bergh.

Läs mer: Han vill minska farliga arbetsmoment med robot

Till långa arbetsdagar kommer också bristen på mat och dryck, men där menar Peter Bergh att logistiken har varit tillfredsställande, inte minst tack vare ett stort engagemang från frivilliga.

Däremot har Brandmännens riksförbund länge varnat för bristen på deltidsbrandmän i Sverige. Nu tvingas folk kallas in från sina ledigheter och semestrar. I dag finns det cirka 10 500 deltidsbrandmän och 4 500 heltidsbrandmän, men brandfacket vill se ytterligare 1 500–2 000 deltidsanställda för att klara behovet.

– Vi har tjatat i många år om nedskärningarna. Vi trodde att de hade lärt sig något vid bränderna i Västmanland 2014 men det hade de inte, säger Peter Bergh.

På plats inom några minuter

Deltidsbrandmän har beredskap var tredje eller var fjärde vecka och ska då kunna lämna sitt ordinarie jobb och vara framme vid brandstationen inom några minuter.

Räddningstjänsterna har fått huvudarbetsgivarna att frivilligt gå med på detta men ser behov av att utvidga det.

För att få anställning som deltidsbrandman måste man kunna visa upp ett godkännande från sin huvudarbetsgivare vid anställning.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen

Kampen