ARBETSOLYCKA

14-åring död i arbetsolycka

14-åringen hamnade i kläm när gräsklipparen välte.

DÖDSOLYCKA. En 14-årig pojke klämdes på måndagen ihjäl under ett arbetsfordon i Marbäck söder om Ulricehamn. Olyckan utreds som arbetsmiljöbrott.

Publicerad Uppdaterad

Enligt preliminära uppgifter till Arbetsmiljöverket var 14-åringen sysselsatt med att klippa gräs med hjälp av en mindre hjullastare, då fordonet välte och pojken klämdes fast.

14-åringen var anställd som sommarjobbare och arbetade ensam. Han brukade ringa sina föräldrar när han lämnade jobbet, men då de inte hörde av honom kontaktade de hans arbetsgivare. Sent på måndag kväll hittades han under det välta fordonet.

Polisens tekniker har i dag undersökt olycksplatsen och bärgat fordonet för teknisk undersökning. 14-åringen ska genomgå rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken.

– Vi har inlett en förundersökning om eventuellt vållande till annans död, eller eventuellt vårdslöshet i trafik, säger polisen presstalesperson Thomas Fuxborg. Det är en arbetsplatsolycka och vi vill se om arbetsgivaren brustit i något avseende.

Kammaråklagare Magnus Clase vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljö leder förundersökningen om arbetsmiljöbrott. Han säger sig avvakta rapporter från tekniker på olycksplatsen och undersökningen av fordonet.

– Det verkar vara ett anställningsförhållande, säger Magnus Clase, men tröskeln för det kan vara rätt låg.

Omständigheterna kring olyckan är än så länge oklara, men regelverket desto tydligare:

Så här säger föreskrifterna AFS 2012:3 i fjärde paragrafen:

”Arbetsgivare, uppdragsgivare, skolhuvudmän och praktikgivare ska genomföra en undersökning och riskbedömning med särskild hänsyn till att arbetsuppgifter och skoluppgifter kan komma att utföras av minderåriga som ännu inte är fysiskt och psykiskt mogna. Undersökningen och riskbedömningen ska ta hänsyn till minderårigas fysiska och psykiska mognad, ålder och förutsättningar i övrigt. Vid undersökningen och riskbedömningen för yngre och äldre barn ska bedömas om arbetet kräver stort ansvarstagande eller är fysiskt eller psykiskt tungt.”

I föreskriftens bilagor finne ett stort antal arbetsuppgifter som ungdomar under 18 får inte får utföra om det inte sker under instruktörs övervakning i skolmiljö. Bland att förbjuds ungdomar att framföra:

”Traktorer eller vagnar med vinsch, last-, skördar- eller grävaggregat eller frontlastare med redskap, lyftande truckar, mobila skogs- och jordbruksmaskiner, trädgårdsmaskiner och snöslungor. För ungdomar gäller förbudet inte gräsklippare med ”dödmansgrepp” eller säkerhetsbygel och bara ett klippaggregat.”