Fråga Experten

Chefen vägrar undersöka kvartsdammsexponering

Experterna svara på skyddsombudet fråga; ”Hur lång tid får det gå innan jag får informationen?” Foto: TT-Bild
Maria Steinberg, forskare i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet.
Rickard Lindberg Foto: Peter Knutson
Glenn Bergenstoff, regionalt skyddsombud på IF Metall Borås.

EXPERTFRÅGA. Jag är skyddsombud på ett mindre företag som arbetar med betongarbete. Efter att ha läst om farligheten med att andas in kvartsdamm blir jag orolig. Min arbetsgivare har inte genomfört några mätningar av hur mycket kvartsdamm mina kolleger eventuellt utsätts för när de borrar i betong dagligen. När jag påtalat de uteblivna mätningarna får jag ingen riktig respons – vad kan jag som skyddsombud göra då?

Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt vid Örebro universitet:

– Om du tror att dina arbetskamrater får i sig för mycket kvartsdamm har du rätt att begära en undersökning. Säg till din arbetsgivare att du är orolig och att du nu ser dig tvingad till att begära en undersökning enligt 6 kap 6a § arbetsmiljölagen. Din arbetsgivare är skyldig att genast ge dig ett kvitto på att du har begärt undersökning. På det ska datumet stå. Inom en vecka till tio dagar ska du ha fått besked om när arbetsgivaren tänker genomföra undersökningen. Annars har du rätt att vända dig till Arbetsmiljöverket och begära att de gör en inspektion. Du kan hitta en blankett för en sådan begäran på Arbetsmiljöverkets hemsida, Blanketter 6:6a. Min erfarenhet är att många chefer inte känner till denna regel, så du får förklara den för dem.

Glenn Bergenstoff, arbetsmiljötekniker Arbetsmiljöcenter AB:

– Det finns lagkrav på att arbetsgivaren ska genomföra en risk­bedömning om kvarts. Om de inte gör det så har du i din roll som skyddsombud möjlighet att göra en framställan, som regleras i Arbets­miljö­lagen 6 kap 6a §. I fram­ställan kan du begära att arbetsgivaren genomför en mätning av kvartshaltigt damm. Det finns en föreskrift som heter AFS 2015:2 Kvarts som är ganska enkel att förstå, läs särskilt § 9. Den är även belagd med ett sanktionskrav.

– Men försök också få ett möte med din arbetsgivare och vänd dig till din fackliga organisation och fråga om du kan få hjälp av ett regionalt skyddsombud.

Rickard Lindberg, arbetsmiljöexpert på Trä- & Möbelföretagen och Grafiska företagen:

– Jag förstår din oro över kvartsdamm, som är högst berättigad. Fokusera på bra åtgärder för att minska exponeringen och följ upp dessa. Om ni jobbar med betong utsätts ni för damm, så är det bara. Referensmätningar är bra som underlag i riskbedömningar och val av åtgärder, ibland kan de behöva kompletteras med egna mätningar. Men jag vill också varna för tilltron till mätningar som kan ge en skev bild.

– Effektiva åtgärder kan vara damm­sugare på alla maskiner och dammsamlare med Hepa-filter. Bra städrutiner och val av personlig skyddsutrustning där friskluft­matad är att föredra framför P3-filter. Skaffa dig mer kunskap på www.andningsskydd.nu.