Arbetsmiljö

Forskare kräver 100 gånger lägre gränsvärden för asbest

Maria Albin professor och överläkare vid institutet för miljömedicin vid centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm. Foto: Jörgen Appelgren

Internationella arbetsmiljökommissionens forskningsrapport kommer med ett radikalt förslag: ett hundra gånger lägre gränsvärde för asbest.

Publicerad

Fem gånger fler människor dör i lungcancer i Sverige, på grund av asbest på jobbet, än vad tidigare forskning visat. Arbetarskydd har granskat nya siffror som internationell forskning tagit fram. De nya beräkningarna från Internationella arbetsmiljökommissionen, ICOH, visar att över 1 100 människor dog i asbestrelaterad cancer som orsakats av arbetet år 2016. Bara 173 av dödsfallen orsakades av mesoteliom, som är den cancersjukdom man tidigare kopplat till asbest.

I dag ligger gränsvärdet för asbest i Sverige på 0,1 fibrer per kubikcentimeter, vilket betyder 100 000 fibrer per kubikmeter. Forskningsrapporten föreslår ett gränsvärde på 1 000 fibrer per kubikmeter.

Maria Albin är professor och överläkare vid institutet för miljömedicin vid centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm, välkomnar den nya forskningen och kravet:

– Gränsvärdet för asbest är för högt i Sverige, säger hon till Arbetarskydd.

De arbets- och miljömedicinska enheterna i Sverige har förespråkat ett tio gånger lägre gränsvärde, som till exempel Nederländerna har. Men med hänsyn till de nya uppskattningarna av antalet dödsfall i asbestrelaterad cancer är det möjligt att gränsvärdet borde vara ännu lägre, påpekar Maria Albin.

– Sverige har en stolt tradition med att tidigt göra begränsningar i användningen av asbest och senare ett förbud. Nu handlar det om att höja garden igen.

Arbetarskydd har tidigare skrivit om att dålig arbetsmiljö kostar det svenska samhället 164 miljarder kronor årligen. Kostnaderna uppstår till följd av förlorade arbetade år och invaliditetsjusterade levnadsår. De leder till en lägre produktivitet. De nya siffrorna för asbestrelaterade dödsfall står för över 20 miljarder kronor av de kostnaderna.

1157 dog 2016: Lungcancer vanligast

Uppskattat antal personer som dog i asbetsrelaterade sjukdomar i Sverige 2016.

Mesoteliom: 173

Lungcancer: 898

Äggstockscancer: 63

Struphuvudscancer: 10

Asbestos ("asbestlunga"): 13

Totalt: 1157

Källa: Rapporten Global Asbestos Disaster 2018