Debatt

Spännande att se hur vi når noll

Karin Nilsson, ansvarig utgivare.

LEDARE. Ett nytt år med nya möjligheter är här. Det gäller att försöka se det så och ta nya tag. Regeringen går i bräschen - slår på stort och presenterar i februari en ny arbetsmiljöstrategi. Den gamla har gått ut, så det är hög tid.

Publicerad

Nollvisionen mot dödsolyckor utvidgas. Även arbetssjukdomar ska omfattas. Det är förstås bra. Det ska bli spännande att se hur vi når noll. När vi i Arbetarskydd sommaren 2019 skrev om en ny kunskapsöversikt från Arbetsmiljöverket och satte rubriken “Över 770 svenskar dör av stress varje år”  blev jag chockad. Om någon hade frågat mig hur många som dog av jobbstress årligen vet jag inte vad jag svarat, men absolut inte så många som 770 personer. Totalt dör dock ännu fler i arbetsrelaterade sjukdomar varje år, faktiskt flera tusen. Översikten visade att i framtiden dör fler av jobbstress. Jag hoppas att regeringen har en effektiv strategi. 

Arbetsmiljöverket slår också på stort. En ny regelstruktur ska det bli. Verket har tagit emot remissvar på sitt förslag för att förenkla och förändra. Förslaget har fått uppmärksamhet men knappast av det slag som verket önskat. Kritiken är inte nådig. Förslaget förenklar inte. LO kräver att regeringen ser över styrningen av verket. Juristen Mikael Ruukel på Vision kräver att myndigheten börjar om från början. Läs hans debattartikel här.

Läs om nya arbetsmiljöstrategin:

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi vill kanske också börja året med nya tag. Efter år av rubriker om att den statliga arbetsskadeförsäkringen är bortglömd, urholkad, ickefungerande och för krånglig säger han till vår reporter Calle von Scheele att försäkringen ska ses över. Det blir tredje gången gillt på tio år. Hoppas att det händer något. Många av de som drabbas av en arbetsskada,  som gör att de inte kan arbeta lika mycket som förut, för en tröstlös kamp. Enligt fackförbundet Forena beviljades 2 procent av de arbetsskadade livränta 2019. Nu vill Forena anmäla Sverige till ILO. Inte undra på att ministern fick fart.

Pandemin härjar vidare. Hur arbetsmiljöreglerna fungerar på hemmaplan och hur vi mår när hemmajobbet inte är frivilligt reder vi ut i vår Special. 

Glöm inte att kika in på arbetarskydd.se och hör av dig på karin.nilsson@arbetarskydd.se med synpunkter och idéer. Tipsa oss om någon som arbetar extra smart för bättre arbetsmiljö och ökad säkerhet – och mindre stress. 

Få koll på alla domar och beslut om arbetsmiljön - beställ nyhetsbrevet Arbetsmiljön i rätten här.

Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev