Träna som en brevbärare

2016-11-14 00:00 Lena Gunnars  
Plankan, övningen för att stärker bålen är en av de sex övningar som Elin Furberg rekommenderar. Se bildspelet nedan. Foto: Kicki Nilsson

Elin Furberg i Hallsberg hann inte jobba länge som brevbärare innan hon kände värken i axlarna.I dag försöker hon inspirera brevbärarna till att träna för att förebygga skador och olyckor.Varje dag kör hon gummibandsträning med kollegerna i lunchrummet.

Elin Furberg jobbade som lantbrevbärare i fyra år innan hon fick tjänsten som produktions­ledare på Postnord i Hallsberg.

– Jag körde bara lantbrevbäring och satt i en kall bil hela dagarna. Då jobbar du statiskt med armen ut genom bilrutan. Dessutom bär du relativt tungt många gånger. Jag kände att jag blev trött i högeraxeln. Det kunde ta hela helgen innan tröttheten släppte, säger Elin Furberg.

När hon var mammaledig fick hon veta att hon hade utsetts till hälsoinspiratör på arbetsplatsen. Då började hennes intresse för träning på allvar. Sedan dess har hon hållit några Må-bättre-utbildningar för fackets räkning.

– Jag håller även i egna träningspass och har lärt mig mycket om hur kroppen fungerar. I dag vet jag att musklerna behöver ha mer kapacitet än man använder i vardagen. Du behöver träna. Så är det.

Bildspel:

Läs mer: Bästa övningarna för brevbärare som vill undvika arbetsskador

Själv tränar hon en timme varje dag. Gym varvas med konditionsträning i form av löpning och innebandy.

Elin Furberg flikar gärna in gummibandsträning i lunchrummet direkt efter morgoninfon.

– Det bygger man inte upp någon jättemuskelstyrka av. Men du ökar blodcirkulationen, vilket gör att du står bättre pall för påfrestningar.

På jobbet står en så kallad tippbänk, där brevbärarna kan sträcka ut ryggen och avlasta kotorna.

– Men tippbänkar blir lätt stående. Det behövs lite introduktion för att man ska våga använda dem, säger Elin Furberg.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Arbetarskydd.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Arbetarskydd eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen