Övriga Nyheter

Brott misstänks efter arbetsplatsrazzior

Flera fall av svartarbete och många arbetsmiljöbrister har konstaterats i myndighetsgemensamma razzior mot över 150 företag de senaste två veckorna. Majoriteten av företagen som kontrollerats är byggföretag, men även företag inom städ, bilvård, restaurang och skönhetsvård har fått oanmälda besök av myndigheterna.

Publicerad

– Vi har hittat en hel del svartjobb och dessutom personer som sprang när vi kom till platsen. Så brukar det ofta vara och så också denna gång. Vi har också hittat sängar och annat som tyder på att man bor på arbetsplatserna och det får man ju absolut inte göra, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på Arbetsmiljöverket till Ekot.

Människohandel misstänks

Hälften av företagen hade arbetsmiljöbrister, 30 av dem så allvarliga att arbetet omedelbart stoppades. Totalt upptäcktes 230 brister i arbetsmiljön. Enligt Arbetsmiljöverket, som är samordnade myndighet i insatsen, handlar det bland annat om att det används farliga maskiner på arbetsplatsen, att det saknas fallskydd och att personal riskerar att andas in ohälsosamt damm.

I samband med inspektionerna misstänker myndigheterna även 30 fall av brott mot utstationeringslagen om utländsk arbetskraft i Sverige. I fem fall misstänks människohandel och även flera fall av bidragsbrott utreds nu.

Insatsen är en del av åtta myndigheters gemensamma insats mot arbetslivskriminalitet på uppdrag av regeringen. Sedan 2018 har drygt 3 500 företag kontrollerats.

– Det är bra att vi har kommit igång igen med kontrollerna efter den nedgång som varit på grund av coronaviruset, det behövs. Företag som gör rätt ska inte konkurreras ut av företag som bryter mot regler eller ägnar sig åt ren arbetslivskriminalitet, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.